ЮЗДП организира авиоборба срещу ръждивата борова листна оса

Над 8400 декара борови гори на територията на държавните горски стопанства в Дупница, Радомир и Рилски манастир са силно нападнати от гъсениците на ръждивата борова листна оса. Основната част от засегнатите насаждения на площ от 7000 декара са в землищата на селата Владимир, Долна Диканя, Старо село, Друган, Стефаново, Червена могила, Студена, Боснек и местности около град Радомир. Около 800 декара са в землищата на селата Пороминово, Кочериново, Бараково, Мурсалево, Бураново и Боровец. Останалите близо 600 декара са в района на гр. Дупница, гр. Бобошево и селата Джерман, Крайни дол, Усойка, Циклово, Доброво, Сопово и Скрино.

За да не се допусне масово обезлистване на дърветата, ЮЗДП организира въздушно пръскане с вертолет. Авиоборбата е разрешена от ОДБХ в Кюстендил и Перник и ще се извърши в периода 24-27 април при подходящи метеорологични условия. Горските масиви ще бъдат третирани с работен разтвор от Димилин и Акарзин с активно вещество дифлубензурон.

ЮЗДП предприе действия за своевременно информиране на всички регистрирани пчелари да не пускат пчелите на паша в дните, в които ще се извърши въздушното пръскане. За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени заинтересованите кметства и държавни институции.

Ежегодният мониторинг в горите и анализите на Лесозащитна станция – София потвърдиха необходимостта от провеждане на авиоборбата. Целта е да не се допусне масово обезлистване на боровете.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *