Юрисконсултка пребори в съда кметска заповед за отстраняването й от работа

Административният съд в Кюстендил под председателството на съдия Милена Алексова-Стоилкова отмени заповед на кмета на Бобошево Крум Маринов, с която се прекратяват служебните правоотношения на юрисконсулта Веска Михалчева. Регламентираната дата е от 1 ноември миналата година.

До съдебното решение се стигна, след като Михалчева прати жалба, описваща редица нарушения в административната процедура. Тя изброява немотивираност на решението на минипарламента за съкращаване на щата, липса на запознаване с решението на ОбС, както и неизпълнение на задължението на община Бобошево да уведоми ТП на НОИ – Кюстендил за прекъснатия отпуск на юрисконсулта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Освен това община Бобошево ще трябва да се бръкне със 147 лева и да плати на юристката за направените разноски по делото.

Според съда обаче описаните в жалбата на юристката причини нямат нищо общо със заповедта на градоначалника. Въпреки това обаче тя е отменена, тъй като общинската управа не доказва в хода на съдебното заседание, че няма нужда от юридически услуги. Напротив, от администрацията дори представят договор за такива с външно лице. Приложен е граждански договор от 29.12.2017 г., сключен от кмета на общината и Юлияна Венциславова Стаменова за правни консултации и подпомагане работата на ОбС – Бобошево за периода 01.01.2018 – 30.06.2018 г. Тя е осъществявала правни услуги за ОбС и през периода 01.01.2016 – 30.06.2016 г.

Самата Веска Михалчева пък започва работа в община Бобошево първоначално като финансов контрольор през 2011 година, а после е преназначена на длъжността юрисконсулт. Тя е завършила висше образование по специалността „Право“ в УННС – София. На 20.09.2016 г. е придобила висше образование по специалността „Финанси“ от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Според съда, за да бъде законосъобразно прекратяването на служебното правоотношение по Закона за държавния служител, следва да е налице съкращаване на заеманата от Михалчева длъжност в Общинската администрация. От община Бобошево обаче не представят доказателства за необходимостта от съкращаване на позицията. Напротив – пояснява съдия Милена Алексова – нейните функции и задължения са запазени в пълен обем. Безспорно е, че определени функции не могат да бъдат постоянно отъждествявани с конкретна длъжност. В случая по делото обаче функциите на длъжността юрисконсулт не са престанали да съществуват в пълния си обем. Дори една част от тях общината е възложила за изпълнение на служител от администрацията, а друга част – на външни за тази администрация лица. Очевидно е, че Общинската администрация не може да се лиши от функциите на длъжността по изготвяне на съдебни книжа и процесуално представителство пред съд, и същите не са възложени на друг служител, поради което администрацията има нужда от лице, което да ги изпълнява. Следователно действията на органа не са свързани с оптимизиране на работата. Длъжността юрисконсулт е съкратена, без да са осъществени материално-правните предпоставки.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Върховния административен съд.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *