Юристи обсъждат въвеждане на задължителна медиация, министър Ц. Цачева започва кампания за популяризиране на алтернативния способ

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще инициира кампания за популяризиране на предимствата на медиацията като извънсъдебен способ за решаване на правни спорове. Тя взе участие в националната конференция по проблемите на медиацията, която се проведе на базата на ЮЗУ в Благоевград по идея на Висшия адвокатски съвет. В дискусията се включиха съдии, прокурори, адвокати, членове на ВСС, преподаватели от ЮЗУ, неправителствени организации, имаше и представител от Съвета на Европа в лицето на Мария Оливейра.

„След  едно съдебно решение  остава впечатлението за „спечелил” и „загубил”, което поражда нови спорове между страните. Аз съм убедена, че медиацията преодолява тези  проблеми. Темата е особено актуална по време на европейското председателство, тъй като предстои изменение на регламента за уреждане на родителски отношения след прекратяване на брака – издръжка, отвличане на деца и  др. За мен е необходимо още по-голямо популяризиране на медиацията сред гражданите и затова съм тук да призова всички, които имат отношение към тази тема, да предприемат по-интензивни действия4, обясни правосъдният министър.

На  въпрос на „Струма“ защо след 14 години от приемането на Закона за медиацията този способ трудно се налага, а в благоевградския съд е направо неприложим, въпреки че има разкрит медиационен център, министър Цачева обясни: „Този закон е по-особен, защото изпреварва обществени отношения и иска да насърчи въвеждането на нови. Аз разбирам българските граждани, които са свикнали да решават споровете в съда. Необходимо е да се работи сред обществото, предстои да се направи широка разяснителна кампания”. Конференцията има за цел да се предложат законодателни промени в Закона за медиацията, като се разшири обхватът и приложението и стане задължителна за по-леки престъпления, което ще облекчи съдебната система и бъде в услуга на гражданите за по-бързо и ефективно разрешаване на споровете им.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *