Яжте „царя на зеленчуците“, за да не виждате лекар

Лукът е наричан от нашите баби и дядовци „цар на зеленчуците“ и неслучайно, защото ползите му са безкрайни.

Той е богат на витамин А, В и С и е мощен източник на фолиева киселина, калций, фосфор, магнезий, хром, желязо и фибри. Понижава лошия холестерол, високото кръвно налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, както и от инсулт. Защитава срещу туморни образувания и широк спектър от ракови заболявания. Предотвратява стомашни язви, стимулира движението на червата и подобрява лошото храносмилане. Облекчава респираторни заболявания като кашлица, настинка, грип и бронхит. Редовната употреба на този зеленчук подобрява имунитета и прави организма устойчив на инфекции. Действа като антибиотик и има антисептични свойства. Облекчава болки, възпаления и спазми. В по-ранни времена по време на епидемии от тиф и дори чума по няколко пъти на ден хората ядели пресен лук за профилактика и лечение.

В салати, яхния, различния ястия, той и до ден днешен е просто неизменна част. Вкусен и страшно полезен.

Но освен за хапване, той може да се използва по друг начин и да ни бъде природен лечител, пише Дарик.

При настинка ако се потопи памук в сок от лук и се постави в ноздрите за няколко минути, се унищожават всички вируси и бактерии, това облекчава и хремата.

При кашлица може да смесите равни количества сок от лук и мед. Хапват се 3-4 супени лъжици от тази смес дневно. Тази смес помага за втечняване на слузта и предотвратяване на по-нататъшното формиране. Това е и една от най-добрите превантивни отвари срещу обикновена настинка.

При инфекции на пикочните пътища се сварява малко лук във вода, до половината от водата се изпарява, прецежда се лукът и се оставя да изстине и да се пие. Антибактериалните свойства на лука помагат за облекчаване на парене при уриниране.

Не забравяйте и, че лукът е мощен афродизиак и стои на второ място след чесъна.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *