Яйце на ден подобрява растежа на децата

Консумацията на едно яйце на ден помага на децата да пораснат по-високи и здрави. Това показва 6-месечно проучване, проведено в Еквадор.

Независимо дали са твърдо сварени, пържени или на омлет, яйцата дaват сили на подрастващите. Te са евтино средство за увеличаване на растежа им, твърдят учените, публикували резултатите от изследването в списание Pediatrics.

Първите две години от живота на едно дете са най-важни за неговото развитие, най-вече за формиране на ръста му. Непълноценната храна в детството е една от основните причини за ниския ръст при малчуганите, наред с различни инфекции и по-сериозни болести. Според Световната здравна организация, 155 милиона деца под 5-годишна възраст са с нисък ръст.

Лора Айноти и нейните колеги правят своя експеримент в бедните селски райони на Еквадор. Те дават на малките деца (от 6 до 9-месечна възраст) по едно яйце на ден, за да проследят дали тяхното развитие ще се промени. Само 160 от децата, участвали в проучването, са консумирали този продукт в продължение на 6 месеца. Проучена е и друга група, за да има база за сравнение. Учените посещавали семействата всяка седмица и проверявали дали спазват инструкциите стриктно. Освен това събирали информация как се отразява консумацията на яйцата на здравето им, дали например са получили някои странични ефекти като алергия.

В края на проучването броят на децата, които са с по-нисък ръст, намалял. Резултатите показали, че има подобрение в растежа на около 47% от тези, които са яли по едно яйце на ден в продължение на 6 месеца. Освен, че доказали ползата от този животински продукт върху здравето на малчуганите, учените установили, че той е подходящ и за деца с по-малки стомахчета. „Някои култури не намират яйцата за важна част от менюто на своите деца най-вече защото се смята, че те предизвикват алергии. Те обаче трябва да са част от едно балансирано здравословно хранене, с което децата растат повече“, коментират учени от Кралския колеж по педиатрия и детско здраве. И уточняват, че малките деца трябва да започнат да ги консумират не по-рано от 4-месечна възраст.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *