Днес много хора се впускат в спазване на кетогенна диета, популярна и като кето режим или кето диета.
Какво е кетогенна диета?
Най-общо казано това хранителен режим, който включва прием на храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.
Храненето по този начин поставя организма в кетоза.
Когато тялото ви е поставено в състояние на кетоза, вместо въглехидрати използва (изгаря) мазнини, за да си осигури необходимата енергия.
Казано иначе, при преминаването на кето хранене тялото ви изгаря мазнините, които консумирате или които сте натрупали и по този начин отслабвате.
Източник снимка: unsplash.com
А какво е кето хляб и каква е връзката му с кетогенната диета?
Едно от най-големите предизвикателства пред хората, решени да променят начина си на хранене и да преминат на кетогенен режим е избягването на консумацията на сладки храни и най-вече на консумацията на хляб.
И точно тук идва ползата от кето хляба, който се използва успешно като заместител на традиционния бял пшеничен хляб, с който сме свикнали да се храним.
Този хляб е ниско въглехидратен, не съдържа глутен и можете да си го хапвате спокойно, докато следвате кетогенната диета (а и извън нея).
Освен това, въпреки, че в него няма бяло брашно е ароматен, вкусен и с почти същата хрупкава коричка и мека среда като традиционния хляб.
От какви брашна може да си приготвите нисковъглехидратен кето хляб?
Добрата новина е не само, че можете сами да си направите вкусен кето хляб у дома, но и че можете да използвате разнообразни видове брашна, които са с ниско съдържание на въглехидрати като:
- Бадемово
- Кокосово
- Ленено
- Псилиум хукс и други
3 лесни рецепти за домашен кето хляб
Кетогенен хляб със сусам и лен
Съставки:
- 500 мл белтъци
- 100 грама органични ленени семена, които трябва да смелите на брашно
- 100 грама сусамово семе
- 4 супени лъжици настърган кокос
- Малко повече от половин чаена лъжичка едра или хималайска сол
- 2 супени лъжици органичен ябълков оцет
- Половин чаена лъжичка сода бикарбонат
Процес на приготвяне:
- Белтъците се разбиват на сняг
- Фурната се загрява предварително на 180 градуса и на вентилатор
- Лененото семе се смила с подходящ за целта уред или през кафемелачка и брашното се добавя внимателно към разбитите белтъци
- Добавят се много внимателно всички останали продукти и сместа се изсипва във форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене
- Хлябът се пече около 35 – 40 минути
- Щом е готов го оставаме за около 5 минути във фурната при отворена врата и изключена фурна. След това го изваждаме и го оставяме да се охлади добре преди консумация.
Източник снимка: unsplash.com
Кето хлебчета с бадемово брашно и псилиум хукс
Съставки:
- ⅓ чаша смлян на прах псилиум хуск
- 1 ¼ чаша бадемово брашно
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 1 чаена лъжичка морска сол
- 1 чаша вода
- 2 чаени лъжички ябълков оцет
- 3 белтъка
- 2 лъжици сусам (по желание)
Процес на приготвяне:
- Фурната се загрява до 175 градуса по С
- Всички сухи съставки се смесват, а водата се завира
- Към сухите съставки се прибавят оцета и разбитите белтъци и сместа се разбърква
- Добавя се врялата вода и всичко се разбърква добре с миксер за няколко минути
- Готовото тесто се разделя на 6 части и от всяка част се оформя топче.
- Оформените топчета (хлебчета) се поставят в тава, поръсват се със сусам (по желание) и се пекат на долната решетка на фурната за около 50 – 60 минути.
Хрупкав кето хляб
Съставки:
- 25 грама бадемово брашно
- 8 грама псилиум хуск на прах
- 40 милилитра вода
- 1 малък белтък
- Половин чаена чаша ябълков оцет
- Екстра върджин зехтин на вкус
- Суха мая
- Сол на вкус
Процес на приготвяне:
- Фурната се загрява до 175 градуса
- Сухите съставки се смесват в голяма купа. Водата се завира.
- Към смесените добре съставки се добавят оцета, белтъка и се разбърква
- След това към всички продукти се добавя врялата вода и сместа се разбърква съвсем за кратко с миксер. Тестото не бива да се разбърква много. Консистенцията трябва да е “гумена”.
- Ръцете се потапят в зехтина, оформя тестото във вид на хляб и се поставя в тава
- Пече се на долната решетка на фурната за около 50 до 60 минути.