1 година след екшъна! Осъдиха тримата, ограбили златото от заложната къща в Благоевград

Две ефективни присъди и една условна. Това е наказанието, което получиха тримата роми от Самоков,  които ограбиха златото от заложната къща в Благоевград  на 6 ноември миналата година . Делото срещу Васил Методиев , Славейко Тренев и  Валери Насов протече по съкратеното съдебно следствие поради което присъдите им бяха намалени с 1/3 . Окръжният съдия  Диана Узунова осъди Васил Методиев и Валери Насов на 5 години и 4 месеца строг тъмничен затвор,  а Славейко Тренев на 2 години условно с 4 – годишен изпитателен срок.

Както „Струма“ писа в хода на разследването бе установено,  че самоковските роми не са действали „на сляпо“ , а са направили предварително проучване. Идвали в Благоевград, където живее сестрата на Васил Методиев,  разпитвали за заложни  къщи, след което си разпределили ролите и планирали удара за 6 ноември миналата година. Тогава пристигнали от Самоков с лекия автомобил „БМВ“, който паркирали в близост до заложната къща „Софком“  на ул. „Полковник Дрангов“. Славейко Тренев влязъл в търговския обект и заявил на служителката, че желае да избере златно колие и златен пръстен на обща стойност около 800 лева за подарък. Жената извадила от стъклената витрина табла със златните накити – 20 броя златни пръстена и 20 чифта златни обеци. След това поставила на бюрото и стойка с 4 броя златни колиета, за да може клиентът да избира. Докато той оглеждал накитите, в заложната къща влязъл и Веселин Методиев, който се насочил към таблата с пръстените и обеците и я дръпнал с ръка. Касиерката оказала съпротива , но двамата нападатели успели да изтръгнат златните бижута.  Тя посегнала към паник бутона, за да сигнализира охранителната фирма, но Славейко Тренев я бутнал с двете си ръце в областта на лявото рамо. Жената му отвърнала, а той на свой ред я блъснал с ръка в областта на лицето, след което двамата се изнесли на със златото на бегом към автомобила, където ги чакал Валери Насов. След като стигнали в Самоков, отнетите накити били претеглени с везна и разделени между участниците в престъплението поравно. Впоследствие бижутата били продадени и подарени на други лица. Престъпното трио бе разкрито след няколко месечно разследване . Първо са арестувани двамата основни извършители Васил Методиев и Славейко Тренев, като първият директно е приведен в затвора за да изтърпява присъда за друго престъпление , а на втория бе определена мярка „домашен арест“. След това те бяха издали третия съучастник – шофьора на автомобила с който се придвижвали . Един от откраднатите мъжки златни пръстени , Валери Насов дал на сина си в Самоков, след което се върнал обратно в кв. „Факултето“ в София, където живее.

Според заключението на изготвената по делото съдебно-оценителна експертиза, общата стойност на отнетите златни накити е 10 444,28 лв.

Васил Методиев  и Валери Насов са с богато съдебно минало. Единият е осъждан 14 пъти, а другият – 19 пъти. Валери Насов излезнал от затвора миналото лято и няколко месеца след това участвал в грабежа на заложната къща.

Бетина Апостолова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *