1 г. след публикация в „Струма” институциите бездействат! Читатели: Стълбове на улични лампи падат от ръжда и корозия в построения с 1 млн. лв. парк в центъра на Благоевград, стърчат опасни кабели, по чудо няма пострадали…

Стълбове на улични лампи паднаха и по чудо не убиха някого в парка на ул. „Д. Груев“ в Благоевград. За поредната безстопанственост, липса на контрол от институциите и разруха сигнализираха читатели в сайта на в. „Струма” – struma.bg.

Инцидентите се случиха в рамките на часове. В понеделник падна първата лампа, на метри от детския парк, където всеки ден се събират десетки майки с колички. По чудо никой не пострада, разказват живущи в квартала.

Във вторник сутринта още две лампи бяха „окапали” от ръждата и корозията в основата на стълбовете. Едната в близост до входа на алеята, по която минават всекидневно стотици хора, а другата на метри от улицата и трафопоста, коментират още възмутени читатели на struma.bg.

Точно преди една година проверка на вестник „Струма” установи проблема с ръждясалите и опасни  осветителни сталбове в парка между ул. „Д. Груев“ и река Бистрица в Благоевград и сигнализира за опасността. Оттогава до днес нито фирмата за поддръжка, нито институциите са се задействали за отстраняването на опасните стълбове.

Както в. „Струма” писа, паркът е изграден преди 5 години и тържествено открит от тогавашния министър на регионалното развитие Л. Павлова. За сравнение – на отсрещния бряг на реката, в парковата зона около студентското градче на Американския университет, изградена преди около 20 години, подобни проблеми с опасни осветителни тела няма.

Паркът по протежение на ул. „Д. Груев“ заедно с този в жк „Еленово“ са част от европейски проект „Зелена и достъпна градска среда в Благоевград“, спечелен от общината. За изпълнител през 2013 г. е избрана столичната фирма „Хидрострой“ АД, представлявана от Николай Пашов и Живко Недев, спечелила обществена поръчка с оферта за 939 627,87 лв. без ДДС.

С поддържането на уличното осветление в община Благоевград бе ангажирана благоевградската фирма ЕТ „Димитър Янков-Кенеди метал“, която спечели обществената поръчка за 70 776 лв. на година. За тази сума фирмата пое ангажимент до 15 минути след подаване на сигнал за нередност да реагира, а за 60 минути да отстранява проблема. Същото дружество поддържа и светофарите и пътните знаци, и всички елементи на уличното, крайулично и крайпътно оборудване, свързано с безопасността на движение срещу 69 984 лв.

От 29.06.2020 година е избрана друга фирма за поддръжка на училното осветление на община Благоевград. Това е „Елкомплект 2004” ЕООД, с представител Георги Василев, която спечели обществената поръчка с оферта 69 048 лв. за 1 година. Те обаче също не са отстранили проблемите.

Читатели питат: След като тези две фирми за поддръжка на осветлението са поели тези ангажименти и са получили пари за тях, защо стълбовете продължават да гният и падат? И защо след като има повалени лампи и от тях стърчат необезопасени жици, по които тече ток, никой не отстранява проблема?

Друг е въпросът и защо общината не е поискала от фирмата изпълнител да отстрани дефектите, преди да изтече гаранционният срок на европоекта, а сега ще трябва да бръкне далбоко в общинската хазна, т.е. в джоба на благоевградчани, за да покрие щетите.

ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *