1/5 от заразените с коронавирус развиват психично заболяване

Мащабно изследване установи, че 20 % от заразените с  коронавирус получават и диагноза за психично заболяване до 90 дена, съобщи БТА. Тревожност, депресия и безсъние са най-разпространени проблеми сред оздравелите от COVID-19.

Специалисти от Оксфордския университет установиха също завишен риск от деменция.

“Лекари и учени по целия свят трябва спешно да изследват причините за психичните заболявания  и да определят лечение”, каза проф. Пол Харис от Оксфордския университет. Той се опасява, че резултатите от проучването им вероятно ще бъдат подценени.

Изследването, публикувано в сп. “Лансет Психиатрия”, анализира електронните здравни картони на 69 милиона души в САЩ, сред които има 62 000 заболели от коронавирус.

Резултатите вероятно са валидни за хората, засегнати от COVID-19 по цял свят, отбелязват специалистите.

През трите месеца след положителния резултат, един от петима оздравели е получил за първи път диагноза тревожност, депресия или безсъние. Това е два пъти повече, отколкото други групи пациенти през същия период.

Изследването установи също, че хората с вече съществуващо психично заболяване са 65 % по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с COVID-19 в сравнение с психично здравите.
Това е поредното доказателство, че вирусът засяга мозъка и съзнанието, заявиха специалисти, които не са участвали в изследването. Вероятно това се дължи на комбинация от стресиращи фактори и на физическия ефект от болестта.  Коронавирусът засяга и централната нервна система и и затова може да засили последващи разстройства. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *