HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

10 деца, повалени от летния вирус, приети за лечение в МБАЛ – Благоевград, по 4-5 пациенти търсят помощ на ден в спешно отделение

10 деца с летен вирус в момента са на лечение в благоевградската болница. Те са под активно наблюдение на педиатрите. Тази седмица има повишване на повалените от ентеровируси, всеки ден дежурните екипи в спешно отделение на благоевградската болница обслужват по 4-5 случая на пациенти с повръщане, разстройство и обща отпадналост.

Сред приетите по спешност за болнично лечение са майка и 5-годишно момченце от Благоевград, първо оплакванията се появили при детето, което е консултирано от педиатър и му е назначено лечение, но симптомите продължи повече от 48 часа, като се заразила и майката.

„Вирусът засяга стомашно-чревния тракт, развива се много бързо, буквално за часове, при по-голяма част от пациентите протича без повишаване на темепературата, но със силни коремни болки, обилно повръщане и разстройство”, каза дежурният лекар в спешно отделение д-р Орцева. Тя поясни, че сред потърсилите помощ са млади хора, 20-годишна девойка и 32-годишен мъж от София, състоянието им с тежка дехидратация и при двамата е овладяно, то изисквало лекарско наблюдение, но и двамата отказали да постъпят в болница.

Ето какво поясни д-р Орцева: „Наблюдава се постепенно повишаване на вирусните инфекции, има една заблуда, че вирусът идва от морето, което не е вярно. Летните инфекции ги има навсякъде, разпространяват се там, където има струпване на много хора. За да се овладят симптомите, е задължително да се приемат повече течности – минерална вода, без кафе и други сладки напитки, както и спазването на диета – препечени филии и солети, за общата отпадналост се налага да останете на легло у дома. Препоръчително е също, ако оплакванията продължат повече от 24 часа, да се потърси лекарска помощ, за да не настъпват усложнения. При пациенти в добро здраве оплакванията преминават бързо, при децата обаче и две обилни повръщания водят до дехидратация. За да сте сигурни, че ще се предпазите от летен вирус, трябва да изградите добър имунитет, консумирайте добре почистени храни, богати на витамини и минерали. Поддържането на лична хигиена е задължително, пийте бутилирана вода и измивайте редовно ръцете си, или използвайте еднократни морки кърпички, ако сте на плажа или в планината.

При възрастните хора летните вируси обикновено преминават по-леко, отколкото при децата. Ако не обърнете сериозно внимание на състоянието си, има опасност да се развият други, по-сериозни заболявания. Летните вируси са също толкова опасни, колкото и зимните простуди и грипни състояния, и не бива да се подценяват”, заключи д-р Орцева.

Завишен е и приемът на пациенти със сърдечносъдови оплаквания в спешно отделение заради горещините. Завчера в неврологично отделение е приет 55-годишен мъж, който получил тежък инсулт в дома си.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *