10 знака, че прекалявате с чая

Чаят притежава куп лечебни свойства, които могат да успокоят повечето физически неразположения и дори да ограничат риска от хронични заболявания като рак, възпаление, диабет и сърдечни проблеми. Но въпреки всичките му ползи, факт е, че той може да предизвика странични ефекти. Ето кои са знаците, по които може да разберете, че прекалявате с чая.

1. Чувствате се стресирани или неспокойни Чаят помага за справяне със стреса и безпокойството. Но ако прекалявате с него, може да забележите, че се чувствате по-стресирани и неспокойни. Причината се крие в съдържанието на естествен кофеин, който може да изостри чувството на безпокойство. Чаят трябва да се приема в количество не повече от три чаши дневно, за да нямате подобен проблем.

2. Спите неспокойно Някои билки осигуряват спокоен сън, но други съдържат повече кофеин и имат точно обратния ефект. Проучванията показват, че 200 милиграма кофеин, приети до шест или повече часа преди лягане могат да имат отрицателно въздействие върху качеството на съня. Това се обяснява с начина, по който коментираното вещество инхибира мелатонина (хормона, предизвикващ съня). Разбира се, в случая всичко е индивидуално и зависи от метаболизма и от това колко кофеин консумирате от други източници. Ако консумирате повече от три чаши чай на ден, твърде вероятно е да усетите негативното му въздействие върху съня си.

3. Оплаквате се от киселини Възможно е консумацията на чай да доведе до появата на киселини. Кофеинът в чая отпуска сфинктера, който блокира хранопровода към стомаха. Това създава идеалните условия за връщане на стомашните киселини към хранопровода. Ако забележите пряка връзка между консумацията на чай и появата на киселини, намалете консумацията му.

4. Оплаквате се от чести болки в стомаха Вероятно знаете, че джинджифиловият чай може да помогне за намаляване на симптомите на болки в стомаха и гадене. Но като цяло това се дължи на джинджифила и не е в сила за всеки чай. Всъщност консумацията на големи количества от топлата напитка може да доведе до болки в стомаха и гадене. Това се дължи на танините, които са в състояние да предизвикат хаос в храносмилателния тракт. Те се свързват с протеини и въглехидрати, така че консумацията на храна с чая може да помогне за облекчаване на симптомите на гадене или стомашни болки.

5. Оплаквате се от виене на свят Твърде големите количества кофеин – независимо дали е от чай или кафе – определено може да ви накарат да се почувствате замаяни.

6. Оплаквате се от чести главоболия Докато някои билки, мента например, могат да помогнат за облекчаване на болката, свързана с главоболие или мигрена, прекалената консумация на чай може и да причини главоболие.

Ако изпитвате чести главоболия, опитайте да намалите консумацията на кофеин до по-малко от 100 милиграма на ден. Честото пиене на чай може да причини повтарящи се мигренозни пристъпи.

7. Чувствате зависимост към кофеина Ако започнете да се чувствате зависими към кофеина, това може да е фин знак, че пиете твърде много чай. Кофеинът (от чай или от кафе) е чудесен в краткосрочен план, но редовният му прием може да предизвика кофеинова зависимост. Тя се изразява в главоболие, умора и обща раздразнителност.

8. Имате дефицит на желязо Танините в чая се свързват с желязото. Това е изключително опасно, особено ако вече имате дефицит на този елемент.

Според изследванията танините се свързват с растително желязо, така че вегетарианците и веганите са по-склонни да развият дефицит, особено ако консумират твърде много чай.

9. Уринирате прекалено често Подобно на кафето, чаят е диуретик, което означава, че ви кара да отделяте повече урина. Ако това смущава съня ви или ежедневните ви дейност, задължително намалете консумацията на топлата напитка.

10. Дехидратирани сте Тъй като чаят е диуретик, той ви кара да уринирате по-често, а това налага и честото пиене на вода. Ако липсата на течности не се запълни, това може да доведе до дехидратация.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *