10 любопитни факта за Древен Египет

Древен Египет е един от претендентите за люлка на човешката цивилизация. Хилядолетия наред страната на фараоните изумява пътешественици и авантюристи със своите паметници на културата и несметни златни съкровища.
 

Днес сме подбрали 10 интересни факта за тази страна на вълшебства:
 

1. Наднормено тегло

Не един или двама от египетските фараони са с наднормено тегло, за разлика от изображенията им, които сме виждали в гробниците. Тази фрапираща разлика се дължи на диетата им, която се състояла предимно от захар, алкохол, хляб и мед.


2. Култовете

Ще ни бъде доста трудно, ако се опитаме да изброим всички познати на науката египетски божества, защото древните обитатели от страната на фараоните са се кланяли на 1400 различни богове и богини. Най-известните в наши дни са Ра – богът на Слънцето, Анубис – богът на мъртвите, и Изида – богинята на семейството, брака и магията.


3. Възглавници

Древните египтяни са се грижели са своя комфорт, като са спели на каменни възглавници. Смята се, че първите възглавници в света са използвани в Азия, след което са пренесени в Древен Египет.


4. Брачни халки

Традицията за размяна на брачни халки не е нова, а има своите дълбоки корени в страната на фараоните. По това време пръстенът изпълнявал ролята на печат. По-късно аристокрацията започнала да използва украшения от ценни метали, а в края на ІІ в. от н.е. годениците вече си разменяли бронзови халки.


5. Осквернители на гробове

Не бива да си мислим, че  гробниците на фараоните са били неприкосновени зони. Всъщност много от тях са били разграбени още в древността. Фараонът на Древен Египет Тутанкамон умира на 18-годишна възраст. Неговият гроб е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.
 

6. Бирата

Не подлежи на съмнение, че древните египтяни са обичали бирата. Нещо повече – по време на фараоните тя е национална валута. Това е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света. Според експерти тя се е появила в средата на 10 хилядолетие пр.н.е. от двете страни на река Нил.
 

7. Котешки погребения

Древните египтяни бръснели веждите си, когато скърбели за смъртта на своите котки. Убийството на котка, било то умишлено или неволно, се наказвало със смърт. Смятали я за земно превъплъщение на богинята Бастет.
 

8. Модни тенденции

Най-старата дреха в света е открита в Египет и е датирана отпреди 5 хилядолетия. Тя е известна като роклята от Таркан и е находка с изключително значение за археологията. Повечето древни дрехи не са оцелели до наши дни заради крехките материи, от които са изработени.


9. Тоалетни

В много древни египетски гробници са открити тоалетни. Археолози са на мнение, че това изобретение се е появило за първи път 2500 години преди новата ера в различни краища на света – Индия, Пакистан, Китай, Египет и Древен Рим.


10. Писменост

Писменият език е открит от египтяните, шумерите, китайците и маите. И четирите древни нации са го изобретили независимо една от друга. В страната на фараоните са създадени три различни графични системи, най-старата от които е йероглифната и датира от края на IV хилядолетие пр.н.е. Две хилядолетия по-късно тя бива опростена и много от нейните знаци отпадат от употреба. След като Александър Велики завладява територията на Египет, бива създадена и трети вид писменост – демотично писмо, въз основа на което ще бъде създадена и арабската писменост.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *