10 месеца фекални води пълнят гаража и двора на Й. Шаламанова в центъра на Благоевград, ВиК се захвана на добра воля с търсене на пробива, а шефката Р. Димитрова предупреди: Тръбите на канализацията под центъра се разпадат, чакат ни страшни аварии

От октомври миналата година отходните води на кооперация на ул. „Вапцаров“ се изливат безпрепятствено в гаража на Йорданка Шаламанова в иделния център на Благоевград, на ул. „Александър Стамболийски“ №3. За това, че гаражът се пълни с вода, миришеща ужасно на изпражнения, й сигнализирали от магазина за електроуреди под кооперацията, на който тя го давала под наем. Оттогава Шаламанова, която е вдовица на покойния благоевградски художник Стойне Шаламанов, е звъняла десетки пъти на ВиК, откъдето неизменно получавала отговор, че водното дружество не може да й помогне.
„Всеки път обяснявах, че е аварирал мръсният канал на кооперацията над гаража ми, защото лично аз им дадох разрешение да го прокарат през тази част на двора ни“, разказа пред „Струма“ Шаламанова. „Беше след 1984 г., когато я построиха тази кооперация. Тогава на една от собственичките на жилище там – Въндева, й се видя много скъпо да прокарат тръбите по-дългия маршрут, който им предложиха, и аз разреших тази връзка. Напълно убедена съм, че белята е станала от техния мръсен канал. След като ВиК многократно ми отказва помощ, последния път ме посъветваха да пиша жалба до кмета, но аз не знам той какво би могъл да направи“, обясни Шаламанова.
Тъй като наемателите напуснали, от 10 месеца тя държи гаража си отворен, в резултат на което целият вътрешен двор на кооперацията зад някогашния ресторант „Златното пиле“ е осеян с дълбоки вонящи локви с жълто-кафяв цвят. По тази причина преминаването през двора от страна на живеещите тук и гостите им е станало въпрос на висш пилотаж, за да не потъне нечий крак в някоя от локвите.
Вчера управителят на ВиК – Благоевград Росица Димитрова разбра от „Струма“ за проблема на Шаламанова и в рамките на час на място пристигна бригада от ВиК, която започна оглед, за да прецени откъде е течът.
Р. Димитрова обясни, че това е поредната абсурдна ситуация, резултат от българското законодателство – заради обърканата собственост на парцелите в града действително не било работа на ВиК да оправя авариите в канализационната мрежа.
„Служителите ми изпратиха снимки от мястото и действително е грозна гледка – коментира Димитрова. – Дано аварията е в района на гаража – тогава хората ми ще успеят да вържат тръбата за канализационната шахта. Ако пробивът е станал обаче някъде навън, ние не можем да копаем, защото не знаем нито кой терен е общински, нито кой е частен. Ако попаднем на частен терен, после могат да ни скъсат от съдилища. Най-вероятно става въпрос за някакво допълнително свързване, тоест за незаконно строителство, но ако аз тръгна да подавам сигнал в общината – на кмета или главния архитект, ще минат месеци за доказване на незаконното свързване и дотогава фекалиите ще започнат да се изливат по „Ал. Стамболийски“. Би било по-лесно, ако има ревизионна шахта – през нея можехме да заустим тръбата в канализацията на булеварда, но такава няма. И всъщност в централна градска част положението с канализационната мрежа е много тревожно, тръбите се разпадат, а водната асоциация няма възможност да кандидатства за европейско финансиране заради отказа на 2 от общините да се включат в нея. При това положение с всяка следваща година авариите ще стават все по-чести, а ние ще сме с вързани ръце, заключи Димитрова.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *