10 правила по етикет, които всeки трябва да знае

Правилата по етикет са много важни, защото създават един „шлифован” образ. Разбира се, тук не говорим за правила тип кралските, а съвсем прости такива, които са лесни за следване и много полезни във всички сфери на живота.

1. Ако имате гости, които идват за пръв път в дома ви, първо се показва къде е банята, за да могат да се освежат.

2. Ако вашите гости са донесли храна или напитки като подарък, сложете ги на масата и ги отворете, независимо дали се дублират с нещо друго.

3. Не излагайте съдържанието на чантата си на обществено място.

4. Ако гримът ви има нужда от освежаване, прието е да си сложите червило на обществено място. Трябва обаче да нанасяте спирала и пудра само в банята.

5. Смята се за грубо да пълните само своята маса, ако сте на маса. Първо попитайте дали другите биха искали.

6. Ако споделяте общо блюдо с други хора, се взима най-близкото парче храна.

7. Независимо дали сте а работа, или в ресторант, чантата и шапката не се слагат на масата или бюрото. Намерете друго място за това.

8. Ако седите на нисък стол, не кръстосвайте крака. Дръжте коленете си заедно и ги наклонете настрани.

9. Когато се качвате в кола, не трябва да „стъпвате“ в нея. Седнете на ръба на седалката и след това дръпнете краката си в колата. Когато излизате – започнете с единия крак на земята, стъпете и след това преместете и другия.

10. Ако ядете супа, не поставяйте лъжицата си на масата, независимо дали купата е пълна, или празна. Тя се оставя вътре при всякакви обстоятелства, за да не нацапа масата.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *