10 признака, че една двойка има проблеми с любовната комуникация

Дори най-успешните връзки могат да се провалят, ако в тях няма пълноценна комуникация. Общуването между партньорите в двойката е съществено за стабилността и доизграждането на връзката. Нездравословните навици в комуникацията могат да разрушат и най-добрите любовни отношения. А за това си има признаци. Кои са признаците, че имате проблеми в комуникацията във връзката ви?

1. Единият от вас винаги трябва да печели.
Ако при всеки спор единият от вас настоява винаги да е прав и не отстъпва, не приема аргументите и гледните точки на другия, това определено се превръща в проблем. С всеки следващ спор този лош навик в комуникацията, който е свързан с непреодолимото его, разрушава бавно и методично отношенията.

2. Обвинявате се и се обиждате.
Едни от най-лошите признаци на влошена комуникация е вербалната агресия. Ако нямате друг начин да се справите с проблемите си, използвайки нормалната комуникация, вие започвате да се нападате с обиди и подигравки. Още по-лошо е, ако го правите пред други хора.

3. Критики от нездравословен тип.
Градивната критика е необходима за нормалните и здрави отношения в една връзка. Когато критиката минава тези граници, връзката страда сериозно, а това е признак на лоша комуникация.

4. Няма зрителен контакт, езикът на тялото подсказва отдалечаване.
Признаците на влошена комуникация във връзката не включват само вербалното общуване, но и това на физическо ниво. Ако езикът на тялото ви подсказва, че всеки от вас двамата е затворен в собствения си свят, а наред с това и зрителният контакт помежду ви куца, това говори лошо за комуникацията във връзката.

5. Мултитаскинг.
Замислете се дали правите нещо друго, докато говорите. Ако това е така, определено имате проблем с комуникацията във връзката. За да бъде общуването пълноценно, не трябва да се занимавате със странични неща, докато говорите.

6. Гняв, пасивна агресия.
Когато гневът вземе превес в начина на общуване, това не говори добре за стила ви на комуникация. Той е излязъл от рамките на здравословното и пречи на отношенията ви. Пасивната агресия е не по-малко пагубна за връзката.

7. Прекъсването на другия е честа практика.
Още един отчетлив признак на лоша комуникация във връзката е прекъсването на другия, докато говори. Това важи не само за моментите, в които се карате или спорите, а дори когато говорите с приятели. Ако половинката ви говори и вие го прекъснете по средата, за да довършите историята от вашата гледна точка, това е признак на лоша комуникация, която се отнася за всички нива във връзката ви.

8. Несъгласието се превръща в конфликт.
Няма как двама души в една връзка да са напълно съгласни за всичко. Ето защо възникват и споровете и това е напълно нормално. Ако обаче всеки път несъгласията прерастват в конфликти, това подсказва за нездрава комуникация.

9. Технологиите заместват времето, прекарано лице в лице.
Признак на лоша комуникация във връзката е, ако за вас е нормално да сте заболи нос в телефона или лаптопа си, вместо да си говорите и да общувате на живо. Ако сте свикнали да си говорите предимно през социалните мрежи, докато не сте заедно, а вкъщи нямате какво да си кажете, това е лош знак. И още по-зле е ако докато сте заедно си пишете с приятели или си преглеждате профилите в социалните мрежи.

10. Нерешените проблеми изскачат при всеки следващ спор.
Ако комуникацията е добра и пълноценна, решаването на проблемите ще е по-лесно. Ако говорите открито за тях, намирането на консенсус и затварянето на темата ще се случва по качествен начин. Ако комуникацията ви куца, решаването на проблемите естествено се затруднява. Замитането им под килима при всеки следващ спор предполага изскачането на нерешените проблеми и връщането на темата за тях с нова сила.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *