10-сантиметови преспи покриха високите райони на Турция

Априлски сняг наваля в тракийската област на Турция от студената вълна, която нахлу от Балканите. Снежна покривка се натрупа по високите места в района на пограничните окръзи Одрин, Къркларели и Текирдаа.

По данни на местните медии, на места снежната покривка е достигнала до 10 сантиметра. Снегът е покрил и цъфналите овощни дървета. Температурите са паднали с около 6 градуса от предишните дни. В същото време априлският сняг зарадва земеделските стопани.

“Тук по нашите земи е нормално да завали сняг през април, но през последните години не беше се случвало да завали обилно. За последен път през април валя сняг преди около 10-ина години. А снегът е добре за зърното в земята”, казват стопани от Одринско.

Върховете на планината Ганос Дагъ над Текирдаа побеляха от сняг, разказва Кадир Аксой, инструктор по планински парашутизъм, температурата е минус 3 градуса. Но времето не е удобно за летене.

В района на Къркларели край турско-българския ГКПП Дерекьой/Малко Търново също е завалял сняг, но няма затруднения в транспорта, съобщиха от митницата.

Обилните валежи са повишили нивото на водите на реките Марица, Тунджа и Арда, които извират от България и протичат през Тракийската област.

Дебитът на Тунджа се е повишил 4 пъти и достигна 78 куб.м/сек, подаден е жълт код за опасност от преливане, съобщиха от областната дирекция по водите в Одрин. Дебитът на Марица също е повишен до 411 куб.м/сек, но няма риск от преливане.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *