10 страни, които нямат армия

Можете ли да си представите държава без армия? В действителност има такива и то не малко. Изданието The Daily Telegraph ни представя някои от тях.

1. Лихтенщайн
Малката държава се отказва от армията си през 1868 г., за да спести пари. Армията е позволена в условията на война, но това никога не се е случвало. Освен това страната има втория по големина БВП на човек в света след Катар и едно от най-ниските равнища на безработица.

2. Коста Рика
Конституцията на тази миролюбива страна забранява постоянно действаща армия от 1949 г. насам.

3. Андора
Андора успя да избегне въвличането си във война в последните 1000 години и толкова по-добре, защото малката страна няма собствена армия. Ако обаче се случи най-лошото, княжеството има договори за защита с Франция и Испания.

4. Самоа
Страната не е сформирала армия от основаването си. Но в случай, че архипелагът бъде нападнат, Нова Зеландия обещава да я защити.

5. Тувалу
Тувалу членува в Общността на нациите и никога не е имала армия. Малко е вероятно да се нуждае от такава – островната страна има ограничени природни ресурси и не се намира в район със стратегическо значение. Освен това населението й се състои от едва 12 000 души, така че едва ли е реалистично да сформира силна армия.

6. Ватикана
Най-малката държава в света няма армия. Ами швейцарската гвардия, ще запита някой. Технически тя принадлежи на Светия престол, а не на Ватикана, така че не се брои.

7. Гренада
След като се сдоби с независимост от Великобритания през 1974 г., последва период на политически сътресения. Кулминацията му беше американското нашествие през 1983 г., при което силите на Гренада и техните кубински съюзници бяха бързо победени. Оттогава островът няма собствена армия.

8. Науру
Австралия отговаря за безопасността и на Науру, въпреки че островната страна все пак има въоръжени полицейски сили. Полицаите обаче имат сравнително лека задача от гледна точка на контролирането на трафика. Страната има само 28 километра пътища.

9. Маршалови острови
И тук няма да видите армия и – в интерес на истината –  Маршоловите острови не се нуждаят от такава. САЩ отговарят за отбраната на островната държава въз основа на Спогодбата за свободно сдружаване.

10. Доминиканската република
Карибската страна няма постоянно действаща армия от 1981 г. Това не е изненадващо, тъй като заради малобройното й население, трудно може да се очаква страната да сформира армия.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *