10-те най-известни измами в света

Всички обичат парите. Но някои хора падат до там да нарушат закона и да натрупат дивиденти на гърба на някой друг. Решихме да ви запознаем с някои от най-често срещаните измами, за да ви помогнем да избегнете неприятни инциденти.

СПА хипнози

Как работят: Поканени сте в СПА център, където ви предлагат безплатен масаж. След него откривате, че сте напуснали салона с огромна чанта козметични продукти, от които не се нуждаете или дори по-зле – с кредит или кредитна карта.

Какво да направите: Не посещавайте места, за които не знаете нищо. Опасно е за здравето и портмонето ви.

 

Наем на апартамент

Как работи: Искате да наемете апартамент. Хазяинът ви ви определя среща извън него, дава ви ключовете, а в замяна иска половината наем предплата. Тогава ви казва, че бърза и че ще се срещнете по-късно да дообсъдите нещата. Вие отивате до апартамента, но се оказва, че ключът не пасва, а „хазяинът“ е изчезнал с парите ви.

Какво да направите: Никога не плащайте преди да разгледате апартамента на живо. Използвайте само достоверни източници, когато си търсите жилище.

Нещо, което сте изгубили, ви е върнато

Как работи: Губите нещо. Изведнъж „добър самарянин“ се появява от някъде, готов да ви върне изгубената вещ. Казва ви, че живее надалече и ви моли да платите доставката. Превеждате парите, но насреща няма нищо.

Какво да направите: Не превеждайте никакви пари преди да имате доказателство, че този човек има вашата вещ. Или им кажете, че ще платите за доставката след като получите предмета.

Набиране на средства за лечение

Как работи: Има огромен брой хора болни от сериозни заболявания или болести, а социалните мрежи са добър помощен механизъм за много от тях. Но някои хора ги използват нечестно. Те публикуват снимки на болни хора, оставят номер на лична банкова сметка и молят за пари за „лечение“.

Какво да направите: Проверете няколко пъти информацията. Използвайте само доказани фондации, които работят с цел събиране на средства за нуждаещи се.

Мръсна карма

Как работи: Гледачка ви спира на улицата и ви обещава да ви пречисти от всякакви черни магии и проклятия. След срещата умът ви е замъглен. Нямате пари и лична карта. Но пък кармата ви е пречистена. Може би…

Какво да направите: Стойте надалеч от гледачки, врачки и пр. или им кажете, че сте полицай – те сами ще избягат. Внимавайте: Могат да ви хипнотизират.

Просяци в метрото

Как работят: Подобни хора изглеждат ужасно. Носят скъсани стари дрехи и имат животни при себе си. Надяват се на милостта на хората.

Какво да направите: Не им давайте пари. Всъщност други хора ги прибират, не просяците. Тези хора не живеят чак толкова зле, за колкото се представят.

Продажба на фалшиви билети

Как работи: Купувате билетите за концерт на някого. Плащате си предварително. Отивате на концерта, но не ви пускат вътре. Нямате нито парите си, нито билет.

Какво да направите: Не купувайте нечии чужди билети за концерт, независимо какво ви обещават. Не плащайте предварително.

Цвете за дамата

Как работи: „Мили“ хора с кошница с красиви рози дават една на приятелката ви. След това разбирате, че розата не е просто подарък, а струва нещо. В много случаи струва доста и вие трябва да платите. Трудно е да върнете подаръка, а и не искате да обидите момичето.

Какво да направите: Неприятна ситуация е, но има и начин да се измъкнете. Върнете розата на „милия човек“ и вместо това купете хубав голям букет на приятелката си.

Финансова пирамида

Как работи: Някой би обещава висока печалба, ако се присъедините към дадена организация. Звучи страхотно. Правите една плащане. Надявате се да лесни пари и правите всичко, което ви кажат. След кратко време организацията се разпада и не си получавате нито парите обратно, нито каквато и да е компенсация.

Какво да направите: Когато някой ви предложи много пари за почти нищо – това е капан. Опитайте се да избягвате такива ситуации.

Неочаквана награда

Как работи: Спечелили сте голяма награда без да сте участвали в никакви игри. Но за да си получите наградата трябва да платите за доставката. Вие плащате, но не получавате нищо.

Какво да направите: Не отговаряйте. Помнете, че няма такова нещо като безплатен обяд. Ако наградата наистина съществува им кажете, че сте готови да платите доставката, когато наградата пристигне при вас.факти.бг

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *