10 успешни години за винарна “Златен Рожен”

Историята на винарска изба “Златен Рожен” започва през 2010 г. със закупуването на няколко малки лозови масива.
Изминалата 2020 година беше юбилейна за виненото семейство Осиковски, което вече 10 години развива успешен бизнес в село Капатово (където е винарската изба) и село Рожен. Собствените лозови масиви с местни и международни сортове вече са 800 дка, отглеждани с уважение към земята, познаване на местния тероар и в търсене на уникалния му почерк.   “Златен Рожен” са първите в региона, които възраждат местния “Сандански мискет”, а през 2017 г. добавят и още едно впечатляващо бяло вино от червения сорт “Широка мелнишка лоза”.
За тези, които искат да се докоснат до магията на мелнишкия край, “Златен Рожен” предлага отлични условия за винен туризъм. В уютния хотел в с. Рожен може да отпочинете и да се насладите на виното и вкусни специалитети, а в модерната дегустационна към винарната в с. Капатово да опознаете местните сортове и тероар.
Трифон Зарезан
Тази година “Златен Рожен” отново ще спазят макар и само част от традициите на Трифон Зарезан.  При спазването на всички противоепидемични мерки на 12, 13 и 14 февруари във винарната в село Капатово ще се предлагат безплатна дегустация на новите ни реколти, безплатен тур в избата, 10% отстъпка на всички вина и още специални промоции. Препоръчително е да се обадите предварително и да направите резервация, за да не се налага изчакване и струпване на хора.  
Както сами споделят собствениците сем. Осиковски, тази година въпреки ситуацията отбелязването на Трифон Зарезан ще има още по-силно значение. Светецът е покровител на лозари и винари, но той е и символ на новото начало, вярата и прераждащата се природа. От екипа на избата споделиха, че тази година ще зарежат символично лозята не само за да отбележат празника и началото на новата стопанска година, но и с вяра, че предстоящите години ще надграждат още по-добре постигнатото дотук на лозата и във винарната.
Предизвикателната, но и успешна година
По правило, колкото по-ограничени са ресурсите на лозата, тя става по-упорита и дава по-хубаво грозде. Подобно на нея, и хората дават по-доброто от себе си, когато са изправени пред предизвикателства. За “Златен Рожен” това важи в пълна сила, защото през изминалата 2020 година винарната успява да направи някои градивни промени, за да отговори на трудностите, пред които се изправи виненият бранш. Новата серия вина е едно от решенията, които смело взима ръководството, за да създаде по-икономични за клиента вина, в които обаче не се прави компромис с качеството.
“Златен Рожен” влизат и в новото десетилетие с нови лозя, реконструирани стари и планове за нововъведения в портфолиото и предложенията за винен туризъм.

Следете активностите на “Златен Рожен” в техния сайт: https://www.zlatenrozhen.bg/ и на Фейсбук страницата Златен Рожен/Zlaten Rozhen. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *