HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

10 храни, които не съхраняваме правилно

Съхраняването на шампанско и други шумящи вина в хладилника може да промени вкуса им.

Мениджърът, отговарящ за качеството на вината в Moet & Chandon, Мари-Кристин Оселин разкри пред Huffington Post, че когато шампанското се съхранява в хладилника продължително време, ароматът му започва да се променя.

„Ако планирате да се наслаждавате на бутилката си с шампанско до три-четири дни след закупуването й, можете да я съхранявате в хладилника. Но я дръжте там само няколко дни, в противен случай вкусът ще започне да се променя.

Ако бутилката остане в хладилника няколко седмици, тапата може да се изсуши заради липсата на влага. С изсушаването на тапата сцеплението между нея и бутилката намалява и шампанското ще се окисли по-бързо, променяйки аромата си“, обяснява Оселин.

Тя допълва, че шумящите вина трябва да бъдат съхранявани на хладно и тъмно място със съответна температура, докато станат готови за пиене. Но шампанското вероятно не е единственият продукт, който съхранявате неправилно.

Daily Telegraph публикува още няколко често допускани грешки:

Домати
Изследване, публикувано в Proceedings of National Academy of Science, установи, че когато доматите се съхраняват в хладилника, се случват генетични промени, които променят вкуса за постоянно.
Авторите на изследването установиха, че доматите са изключително чувствителни на ниски температури, тъй като те намаляват активността на стотици гени, произвеждащи ензими.

Ръководителят на изследването Хари Клий препоръчва да купувате пресни домати всеки път, когато това е възможно, да ги съхранявате на стайна температура и да ги консумирате до една седмица, след като сте ги купили от магазина.

Хляб
Често срещана грешка е да сложите хляба в хладилника. Това ще го изсуши и той ще се развали по-бързо. Но хлябът може да се съхранява във фризера до три месеца и да си режете филии, когато ви е необходимо.

Лук
Намерете тъмен долап с ниска влага и го съхранявайте там. Каквото и да правите, уверете се, че лукът не се намира близо до картофи, тъй като газовете, които произвежда всеки зеленчук, могат да развалят съседните зеленчуци по-бързо.

Авокадо
Ако си купите неузряло авокадо, не го съхранявайте в хладилника, тъй като това забавя процеса на узряване. Оставете го на плота, докато узрее, след което го преместете в хладилника, ако не смятате да го изяждате веднага.

Босилек
Подобно на доматите, босилекът не се развива добре при по-ниски температури. Експерти препоръчват да го третирате като букет свежи цветя и да държите връзката босилек в купа с вода, далеч от пряка слънчева светлина.

Торта
Ако тортата ви няма глазура или пълнеж, който ще се развали, ако не се намира на охладено място (глазура с крема-сирене или бита сметана), най-добре е да я държите навън, защото ако я поставите в хладилника, ще се изсуши.

Кетчуп
Хората са на различни мнения по въпроса кое е най-доброто място за съхранение на кетчуп, но общото правило е следното: ако смятате, че можете да го изконсумирате за един месец, оставете го навън. Ако ще ви отнеме повече време да използвате цялата бутилка, дръжте го в хладилника.

Банани
Подобно на авокадото, неузрелите банани трябва да бъдат държани на плота. След като узреят достатъчно, чувствайте се свободни да ги сложите в хладилника, за да не зреят повече. /profit.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *