10 храни, които ускоряват процеса на стареене на тялото

Въпреки че храната сама по себе си не допринася за процеса на стареене на тялото, някои храни могат да ускорят неговото настъпване. Това са така наречените крайни продукти на гликиране (AGEs), които се образуват, когато протеин или мазнини се свържат със захар. Ако обичате да си похапвате такива храни от време на време, кожата ви вероятно няма да се повреди напълно. Все пак, добре е да сте наясно с тези от тях, които носят риск от подпомагане на процеса на стареене и какви храни можете да използвате като заместител. В тази статия ще ви запознаем с 10-те храни, които ускоряват процеса на стареене на тялото.

1. Пържени картофи
Пържените картофи са засищаща храна, но комбинацията от мазнина и сол води до образуването на AGEs.
Храните, които са пържени в мазнина при високи температури, освобождават свободни радикали, които причиняват увреждане на кожата на клетъчно ниво и спомагат за ускоряване на признаците на стареене на кожата. Големите количества сол могат да изтеглят водата от кожата и да причинят дехидратация, което ще направи кожата ви по-податлива към поява на бръчки.
Заменете пържените картофи с печени сладки картофи. Сладките картофи са богати на мед, който подпомага производството на колаген. 

2. Бял хляб
Когато рафинираните въглехидрати в белия хляб взаимодействат с протеина, те причиняват образуването на AGEs, което може доведе до появата на хронични заболявания, както и да ускори стареенето.
Заменете белия хляб с богатия на антиоксиданти пълнозърнест хляб, които не съдържа добавена захар. 

3. Бяла захар
Захарта допринася за образуването на AGEs, както и за появата на кожни проблеми като акне. Ако имаме много захар в диетата си, процесът на AGE се стимулира и се ускорява още повече, най-вече когато сме изложени на слънчева светлина.
Заменете бялата захар с плодове, мед или черен шоколад. Боровинките са много подходящи за предотвратяване на загубата на колаген. 

4. Маргарин и масло
Хората, които не консумират нито маргарин, нито масло, имат много по-малко увреждане на кожата, в сравнение с тези, които го правят. Маргаринът е по-лош от двете, тъй като е с високо съдържание на трансмазнини. Тези трансмазнини могат да направят кожата по-податлива на ултравиолетовото лъчение, което ще допринесе за увреждане на колагена и еластичността на кожата.
Заменете маргарина и маслото и със зехтин или авокадо. 

5. Преработени меса
Преработените меса като бекон, кренвирши и различни колбаси могат да увредят състоянието на кожата. Тези меса са с високо съдържание на сол, наситени мазнини и сулфит, които я дехидратират и причиняват възпаление.
Заменете преработените меса с постно пуешко и пилешко месо. Те са богати на протеин и аминокиселини. Друга опция е да използвате яйца или боб. 

6. Млечни продукти
Някои хора виждат положителна промяна в кожата си, когатоизбягват приема на млечни продукти. Други изобщо не откриват съществена разлика.
Млечните продукти могат да повлияят на всеки по различен начин. При някои те може да увеличат възпалението в организма, което води до оксидативен стрес – една от основните причини за преждевременно стареене.
Заменете млечните продукти с други храни, богати на калций, като семена, боб, бадеми, листни зелени и смокини. 

7. Кафе
Кафето е с високо съдържание на кофеин и може да увреди съня. Лошият сън влияе зле на кожата, като води до появата на тъмни кръгове под очите, бръчки и фини линии.
Заменете кафето със златно мляко. Основната съставка на златното мляко е куркумата, която е богата на антиоксиданти. 

8. Някои мазнини
Някои мазнини като царевично или слънчогледово олио могат да произведат свободни радикали и да увеличат нивата на възпаление, когато се използват за готвене на силен огън.
Не всички мазнини са вредни за кожата. Мононенаситени мазнини поддържат кожата хидратирана.
Заменете растителни мазнини със зехтин, който е богат на антиоксиданти, витамин Е и фитостероли. 

9. Оризовки
Оризовките имат висок гликемичен индекс и могат да доведат до скок в кръвната ви захар. Повишените нива на кръвната захар могат да ускорят стареенето и появата на бръчки.
Заменете оризовките с хумус с червени чушки. Червените чушки са богати на витамин С, а нахутът съдържа антиоксиданти. 

10. Фруктоза
Сиропът от агаве често се рекламира като здравословна алтернатива на захарта, но всъщност може да съдържа повече фруктоза от царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза.
Фруктозата разгражда колагена по-бързо от обикновената захар, което може да ускори образуването на бръчки. Заменете фруктозата с липоева киселина, която се съдържа в брюкселското зеле.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *