10 храни, които ще ви избавят от стреса

Стресът не е нещо, което се случва само в главата ни. Той достига почти до всяка част от нашето тяло. И колкото и да се опитваме да контролираме емоциите си и ситуациите в живота си, ние постоянно сме под някакво напрежение.

Има различни начини да се справим със стреса. Един от тях е чрез консумирането на определени храни, които противодействат на хормона кортизол. Ето 10 от тях:

1. Папая

Плодът се използва за лечение на различни състояния. Наричат го плодът на ангелите. Съдържа витамини А, В и С, а от минералите – калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий.

2. Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е добър източник на Омега 3 мазнини. Съдържа също витамините А, С и В, калий и калций, желязо, магнезий, натрий и фосфор. Притежава и тонизиращ ефект – помага за облекчаване на напрежението и стреса.

3. Червена чушка

Намалява стреса и стимулира обмяната на веществата.

4. Броколи

Те са една от седемте супер храни. Спомагат за общото състояние на организма като набавя необходимите витамини и минерали. Те са също и идеално оръжие срещу стреса.

5. Карфиол

Карфиолът е зеленчук, който може да консумирате в сурово състояние на салати, на пюре или в готвени ястия.

6. Мюсли

Богати на фибри и много подходящи за начало на деня, те ще ви заредят с необходимата енергиядо следващото ви хранене.

7. Домати

Богати на витамин С, доматите са подходящи за вашия режим и предпазват от редица заболявания. Те намаляват риска от депресия и то с близо 50%. Ликопенът в тях подобрява психическото здраве чрез намаляване на окислителните процеси в мозъчните клетки.

8. Череши

Наричат ги здравословните бонбони. Те са с високо съдържание на мелатонин и ще направят съня ви спокоен.

9. Сладки картофи

Те ще задържат по-дълго чувството ви за ситост. Сладките картофи са мощен антиоксидант и стабилизират кръвната захар.

10. Нар 

Нарът е сред най-здравословните плодове на земята. Съдържа редица полезни растителни съединения, несравними с други храни. Плодовете от нар се използват от хилядолетия като лекарства. Те са с най-ниското съдържание на захар, което ги прави предпочитани, както за десерти, така и като добавка към салата. А чаша сок от нар може да ви осигури 40% от нужното количество фолиева киселина за деня.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *