Краставиците са една от най-добрите храни за човешкия организъм, често са спрягани и за суперхрана
Краставиците са четвъртите в света най-култивирани зеленчуци и са известни като една от най-добрите храни за човешкия организъм, често са спрягани и за суперхрана.
Краставиците често са пръскани с пестициди, затова е препоръчително да си купувате био или най-добре да си ги отглеждате сами.
Яжте всеки ден краставици, за да сте здрави. Ето и 10 ползи от краставиците за нашето здраве:
1. Тонизират
Краставиците са добър източник на витамин B. Оставете настрана колата и кафето, пробвайте да ядете резенчета краставица, когато сте изтощени.
2. Рехидратират тялото и захранват организма ежедневно с витамини
Краставиците съдържат 95 процента вода и държат тялото хидратирано, същевременно му помагат да изхвърли токсините. Краставиците съдържат повечето от витамините нужни на тялото. Не забравяйте да оставяте кората, тъй като тя съдържа голямо количество витамин C, около 10 % от препоръчителната доза на ден. Имайте предвид, че ако е пръскана с пестициди, именно кората е най-заразена, пише Е – Здраве и култура.
3. Помага в борбата с килограмите и забързване на метаболизма
Поради ниското си съдържание на калории, но високото на вода, краставиците са идеална храна за хора, които искат да намалят своите килограми и са се подложили на диета. Високото съдържание на вода и фибри в краставиците са много ефективни в изхвърлянето на токсините от храносмилателната система и стимулират храносмилането. Ежедневната консумация на краставици може да се разглежда като естествено лекарство против хроничен запек.
4. Лекува диабет, редуцира холестерола и контролира кръвното налягане.
Сокът от краставици съдържа хормон, който е необходим на клетките на панкреаса за производството на инсулин. Установено е, че той е от полза за болните от диабет или като профилактика. Изследванията показват, че стеролите в краставиците могат да помогнат в редуцирането на нивата на холестерол. Краставиците съдържат магнезий, фибри и калий, което подпомага ефективно поддържането на по-добри нива на кръвното налягане. Това прави краставиците добра храна, както за хора с високо, така и за хора с ниско кръвно налягане.
5. Грижа за кожата и косата.
Ако не ви харесва кората на краставицата, можете да я използвате върху кожни раздразнения или слънчеви изгаряния (както се използва и алоето). Поставете парче краставица под подпухналите си очи и нейните антивъзпалителни свойства ще помогнат за намаляване на подпухналостта. Сярата и силиция в краставиците стимулират растежа на косата и спомагат за по-бързото ѝ възстановяване, ако е изтощена.
6. Помощници в борбата с рака.
Знае се, че краставиците съдържат lariciresinol, pinoresinol и secoisolariciresinol. Тези три съставки имат дълга история в проучванията на множество учени като редуциращи риска от някои видове рак, включително рак на яйчниците, рак на гърдата, рак на простатата и на шийката на матката.
7. Краставиците облекчават лошия дъх.
Поставете за около 30 секунди парче краставици на езика си, фитохимикалите ще убият бактериите, виновни за появата на лошия дъх.
8. Краставиците поддържат здравето на ставите, намаляват болките от артрит и облекчават подаграта.
Краставицата е отличен източник на силициев диоксид, който е известен с това, че заздравява съединителната тъкан. Тя е още богата на витамин A, B1, B6, C & D, Folate, Calcium, Magnesium и калий. При смесване със сок от моркови, краставиците могат да намалят нивата на пикочната киселина и така да облекчат подаграта и артрита.
9. Лекуват махмурлук.
За да избегнете сутрешния махмурлук, придружен с гадене и главоболие, изяжте парче краставица преди да си легнете. Краставиците съдържат достатъчно количество захар, витамини B и електролити за попълване на много от основните хранителни вещества и облекчаване на махмурлука.
10. Помощник у дома.
Елиминира запотяването на огледалата. Преди да си вземете душ, натъркайте парче краставица по продължение на огледалото и ще предотврати изпотяването на огледалото след това.
Ако нямате под ръка нещо ефективно за скърцащи панти, може да пробвате да натъркате с парче от краставица. В много от случаите ще се изненадате от ефекта.