10.38 процента избирателна активност в Благоевградско, не липсват жалби и сигнали

11.96% е избирателната активност в страната към 11:00 ч. Има подадени 6 жалби и 45 сигнала към 13:00 ч. Това заяви Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

От Централната избирателна комисия (ЦИК) взеха решение за 42 секционни избирателни комисии в страната да бъде преустановено гласуването с машини и да се премине на гласуване с хартиени бюлетини. В тези секции се включват и петте, за които още вчера стана ясно – Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково.

Около 11:00 ч. ЦИК реши районните избирателни комисии да преценяват и със свое решение да определят кои секционни избирателни комисии ще минат на гласуване с хартиени бюлетини. До момента към Централната избирателна комисия има изпратени решения от РИК-Бургас за 1 секция, от 24 РИК София за 1 секция, от РИК-Враца за 1 секция и от РИК-Плевен за една секция.

Благоевград

Избирателната активност в Благоевградски избирателен район към 11:00 ч. е 10.38 процента, каза на брифинг заместник-председателят на Районната избирателна комисия в Благоевград Йордан Симонски. В първите часове от изборния ден до урните са отишли близо 32 500 гласоподаватели от общо 312 507.

Най-висока избирателна активност в областта се отчита в община Банско – 21.64 процента, следвана от Белица, където 20 процента от гласоподаватели са упражнили правото си на глас до 11.00 часа. Най-ниска е активността сред избирателите в Гърмен – 5.66 процента, следвани от областния център Благоевград, където близо 6.9 на сто от гласоподавателите са упражнили правото си на глас.

В три от секциите в областта е преустановен машинният вот, заради проблем с машината за гласуване. Секциите са в Гоце Делчев, в санданското село Струма и в Благоевград. Там гласуването продължава, но с хартиени бюлетини, посочи заместник-председателят на РИК.

От началото на изборния ден не липсват и сигнали и жалби, обобщи Йордан Симонски.

Няколко жалби са постъпили в РИК – Благоевград във връзка със секция в Симитли, в които е посочено, че председателят на СИК “самоволно решава кой може да гласува с придружител и кой – не”, каза заместник-председателят на РИК – Благоевград. На място е изпратен екип на Районната избирателна комисия, който да провери случая.

До РИК – Благоевград е постъпил и сигнал, в който е посочено, че заместник-председател на секционна комисия в Петрич застава до гласоподавателите по време на гласуване с машина и дава насоки. Това е недопустимо, посочи Йордан Симонски и допълни, че са дадени указания за преустановяване на тези действия.

Кюстендил

Активността на гласоподавателите в Кюстендилска област към 11.00 часа е 10,28 процента, съобщи председателят на РИК Тодорка Илиева. Гласували са 13 381 души.

Най-висока традиционно е активността в най-малката община – Трекляно, където са гласували 32,97 процента от избирателите. Активността в Кюстендил е най-ниска – 7,83 процента. 14,51 на сто от имащите право на глас са дали вота си в община Бобов дол, 13,49 в община Бобошево, а в Дупница са гласували 11,55 процента от избирателите.

Вотът си са упражнили 12,35 процента от избирателите в Рила, 11,82 – в Сапарева баня, 19,59 – в Кочериново и 22,02 в Невестино.

Няма официално подадени сигнали за нарушения на изборния ден, няма и дефектирали машини, каза Тодорка Илиева. Тя уточни, че на места е имало малки проблеми с машините, но те са били отстранени.

Перник

В Пернишка област до 11,30 ч. са гласували 15 744 души, което е 14,47 процента от имащите право на вот, съобщи РИК. Традиционно най-висока е активността в най-малката община в региона – Ковачевци, където до урните са отишли 25 на сто от избирателите. В община Земен своя избор са направили 22 на сто гласоподавателите, в Трън – 19 процента.

Най-ниска е активността в община Брезник – 12,51 процента.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *