100 лева глоба, ако псуваш в Хаджидимово

От 100 до 150 лева рискуват да изгубят скандалджиите в Хаджидимово. Толкова е глобата за хора, които употребяват неприлични изрази, държат се оскърбително към околните или псуват органите на властта. 

Още една община е вкарала сбиването, скарването или други подобни действия, както и всяка непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публични места пред повече хора, в наредбата си за обществения ред. Това е Антоново, където се санкционират също така сбиването, скарването или други подобни действия, както и всяка непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публични места пред повече хора. Пак там е забранено да се клатушкаш пиян, яденето на семки, плюенето, хвърлянето на угарки и други отпадъци по улици и тротоари. По-леките наказания за нарушителите предвиждат обществено порицание и общественополезен труд, но има и финансови санкции.

Много общини в страната са твърде изчерпателни в правилниците, за да обхванат и по-нетипичните нарушения, установи проверка на „Телеграф“. Люпенето на слънчоглед по улици, площади, градинки, обществени заведения и превозни средства, както и на всякакви други дребни отпадъци е забранено и в Ихтиман. Описани са семки, плодове, угарки, билети, кибритени кутийки и др. Каруците в общината пък трябва задължително да са като такситата – в яркожълт цвят.

Чукане

От 50 до 500 лева – с толкова олекваш, ако си миеш, гресираш или ремонтираш колата на улицата в Благоевград. Това, логично, не може да се случва и по паркове, площади, зелени площи и улични платна. Ако насадиш чушки и домати или пасеш кон в междублоковото пространство, може да отнесеш глоба от 50 до 300 лева. Без чукане, рязане и пилене от 14 до 16 ч. и от 23 до 7 ч. в месеците от май до септември. От октомври до април тишината настъпва в 22 ч. Забранени са и свирките в закрити помещения. Тази норма касае спортни и масови прояви по стадиони, зали и обществени места. 

Топнеш ли си дупето в шадравана без писмено съгласие от кмета, плащаш от 20 до 50 лева. В община Благоевград е забранено и простирането извън парапета откъм улици, площади и паркове. Цветята по прозорците и терасите трябва да са „здраво закрепени и надлежно отводнени“.

Тупане

Тупането на черги от балкона в Кърджали става само в часовете, определени с Правилника за вътрешния ред на етажната собственост. И тук сандъчетата с китки по прозорците и терасите трябва да са обезопасени. По балконите не се допускат и предмети „без добър външен вид“. Скандалното и непристойно поведение и тук се санкционира. Забранено е също пеенето, викането и шумният говор на обществени места.

Не може да пасеш кравата в училищен двор или гробищен парк. Забранено е пренасянето и превозването на покойници на територията на общината с МПС, за което няма разрешение от органите на общината, ХЕИ и Пътна полиция. Това не включва катафалките.

В Сандански траурно шествие по улицата се допуска само ако си уведомил общината. Домсъветът казва кога и къде да тупаш черги и одеяла. Не може да отглеждаш зайци, кози, крави, свине, коне и пчели в междублоковите пространства. В селата на територията на общината също има ограничения – две прасета, 5 кози, 10 овце, 10 крави. 

Булка с духова музика в Сандански се взима само с издадено разрешение от общината. Сватбарите могат да надуват клаксоните колкото си искат, но ако това се случи между 14 и 16 и 22 и 9 ч, ще ги глобят от 20 до 200 лева. Музиката в ресторанта спира в 22 ч. В нощните барове и дискотеките може и до по-късно.

Песъка е ухо, гримира майка си и пее

„Песъка е ухо“, гримира майка си, пее в Пето РПУ – сгради, пътни знаци и табла на градския транспорт в София са осеяни с подобни надписи. Забрана, която видимо не се спазва в столицата, е драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и всякакви други знаци по фасадите на сгради, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място. Нарушителите обаче минават метър, ако вандалщината мине за „свобода на изразяване на мнение“.

Липовият цвят – неприкосновен

Берковица миналата година въведе забрана за чупене на клони и бране на цвят от липа, ако дървото е върху общинска или държавна собственост в града и населените места на общината. Не е позволено и събирането и използването на липов и цветен прашец от прилежащите площи – тротоари, улици и други.

От няколко години като новина в публичното пространство циркулира проект, предложен на обществено обсъждане, който забранява храненето на улични котки в Смолян. В Пещера не се разрешават разходки с кучета през централната градска част, главните улици, парковете, градините и уличното озеленяване в населените места на общината. Там обаче е записана изрична забрана за ловене и избиване на кучета и котки. Кучкарите, както и тези, които решат да изведат на каишка котката, трябва да носят ветеринарномедицински паспорт, удостоверение за регистрация и документ за платена такса куче. Същите при поискване трябва да се предоставят за проверка на длъжностните лица от Общинска администрация и полицията.

Не пипай яйцата!

В Пазарджик блюстителите на реда преследват ловенето, избиването или нараняването на кучета, котки, птици и други животни, повреждането на приспособленията за птиците, както и събирането на яйца от гнездата им с изключение на предвидените от законите случаи. Пак там са забранени бурки, маски и други аксесоари, които прикриват  лицето и пречат за идентификация или разпознаване на лицата от граждани, органи на реда или технически средства. На територията на общината не се допуска и спане по пейки или на земята в паркове, градини, жп гари, автогари и други обществени места.

В Ямбол се прицелиха в тротинетките

В централната градска част и пешеходните зони в Ямбол тротинетките могат да се носят единствено на ръце. Движението им там е забранено с решение от края на декември на общинските съветници, които приеха промени в Наредбата за опазване на обществения ред.

Електрически тротинетки и велосипеди могат да се карат само в градския парк, както и по обособените и обозначени велосипедни алеи в града. Забраниха и движението им по тротоари. Въведе се ограничение на скоростта от 25 км/час. До тези мерки се стигна след инциденти с електрически тротинетки – изскочило 15-годишно момиче пред автомобил и блъснат 62-годишен пешеходец от тротинеткаджия.

Заедно с това общинските съветници в Ямбол въведоха и денонощна забрана за силна музика, озвучителни системи и шумни празненства в жилищните квартали. „Всички подобни нарушения вече попадат под ударите на наредбата и могат да бъдат санкционирани“, заяви председателят на Общинския съвет Антон Шиков, цитиран от БТА.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *