100 са вече леглата с болни от Ковид в МБАЛ – Благоевград

„В МБАЛ – Благоевград вече има 100 легла за болни с коронавирус, при необходимост ще бъдат разкрити още”, заяви болничният директор д-р Огнян Митев. В лечебното заведение има общо 300 легла, което означава, че не е с капацитета на големите областни болници с 600 легла, на които вчера правителството нареди да разкрият 200 броя легла само за болни с Ковид-19. Почти всички Ковид легла в благоевградската болница са заети, отделението по хирургия се напълни само за два дни, след като бе преобразувано за прием на болни с коранавирус.

„Един изписваме, трима постъпват“, обобщи ситуацията д-р Румен Кондев, който заедно с неговия екип пое лечението на болните от коронавирус в трите отделения – вътрешно, УНГ и хирургично, които бяха трансформирани като Ковид. В инфекциозно отделение са пълни и двата етажа, там работи сама д-р Лазарова… Благоевград е пламнал, за вчерашното денонощие новите  заразени бяха 81, като отделно 2 случая са установени в село Българчево и по 1 в селата Бело поле, Изгрев, Еленово, Падеш и Лешко, а общият брой на инфектираните в областта е 174 души. Както е тръгнало, накрая цялата болница ще се превърне в Ковид лечебница.

Румен Кондев

„Всичко, което е необходимо, ще бъде направено, всичко, което ни разпореждат ще бъде изпълнено“, категоричен е болничният шеф д-р Митев. Той допълни, че и други болници в града трябва да увеличат приема. В болница ПУЛС има разкрити 22 Ковид легла, но в „окото на епидемичната буря“ неминуемо ще бъдат увеличени.

Общинската специализирана болница за белодробни заболявания разполага с 45 легла, от които 12 за ситуирани за пациенти с усложнения от Ковид. Тежка е ситуацията и в болницата „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Там има разкрити 60 легла за болни с коронавирус в трите отделения – инфекциозно, вътрешно и неврологично. „Засега се справяме с кадровия ресурс, с който разполагаме, няма външна помощ. Ако се наложи, ще разкриваме още легла“, заяви управителят на гоцеделчевската болница д-р Петър Филибев.

Петър Филибев

При евентуален лош сценарий, при който болничните легла свършат, може да се стигне до трансформацията на хотели в болници. Този хипотетичен вариант бе лансиран  от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която е поискала помощ от браншовите организации. Дали подобен вариант е обсъждан и за хотели в Пиринско, потърсихме за коментар областния управител Бисер Михайлов, който беше лаконичен: „Когато пристигне официална информация при нас, ще ви информираме“. На фона на галопиращата зараза граждани сигнализираха, че трудно се намират антибиотици в аптечната мрежа в Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *