100 търсещи работа при 150 обявени свободни места в Разложко, ниски заплати и слаба квалификация тормозят туристическия бранш

Специализирана трудова борса събра работодатели и търсещи работа в Разлог. Около 100 души проявиха интерес, а 14 местни фирми обявиха малко над 150 свободни работни места, почти изцяло в областта на хотелиерството и ресторантьорството.
Интересът на по-голямата част от хората бе насочен към професии, които не изискват особена квалификация, като камериерки, общи работници и други. Заплата и осигурен транспорт са основните изисквания на търсещите работа, които бяха дошли на тазгодишната борса.
“Досега съм работила като технически сътрудник на адвокат в София, но реших да се върна тук. От четири месеца съм без работа. По принцип лесно се намира, защото има доста възможности и в Разлог, и в Банско. За мен е трудно, тъй като съм от село и няма подходящ превоз. Това е, което лично мен ме спира, и затова превозът е важен критерий лично за мен. Бих работила всичко – и камериерка, и сервитьорка, не държа на определена длъжност. Не очаквам и високо възнаграждение, тъй като навсякъде е едно и също. Може би около минималната работна заплата”, каза Мария Стефанова, чието образование е в областта на туризма, но досега не е работила в тази сфера и по специалността си, която е “Технологии и мениджмънт в хранително-вкусова промишленост и туризма”.
“Надявам се да си намеря работа. Досега съм работил в цех за пелети, дърводелски цехове, бил съм охранител и съм преминал курс за това. За мен важен критерий е заплащането и очаквам заплата поне 700 лева”, каза Любен, който сподели, че се надява да си намери работа поне като охранител поради липса на обявени свободни места в другите области, в които е работил.
Сред търсещите работа имаше и пенсионери. “Аз съм пенсионер готвач и си търся такава работа. По професия съм готвач-технолог. Знаем пенсиите в България какви са, но не трябва да се оплакваме, трябва да работим. Естествено, и любовта към работата ме кара да продължа. Без работа няма развитие. Не знам сега каква е заплатата на готвачите, на преди не беше добре платена. Минимумът според мен трябва да бъде поне 1500 лева”, каза Роза Мутафчиева.
На въпрос ниското заплащане ли праща младите хора в чужбина, жената сподели: “Не само това, причините са много. Един човек трябва да мисли и за развитието си, а тук възможностите за това не са големи. Инвестицията са хората, не тези сгради. Това мисля аз”, допълни Роза Мутафчиева.
Работодателите също продължават да изпитват трудности при набирането на кадри. Признават, че заплатите са сред причините за това, но и споделят, че при настоящите цени не може да се предложи повече.
“Нашият хотел набира бармани, сервитьори, готвачи, камериери. Работата е постоянна, защото функционираме целогодишно, но кадри се намират трудно, да не говорим за квалифицирани. Причините за това наистина са комплексни. Хората просто отказват да работят. Може би заплащането им е малко, но стандартът е такъв в България. Специално при нас заплатите за камериерка варират между 700 и 800 лв., бармани и сервитьори са на по-високи заплати, готвачите също”, каза Елица Гинова, представител на целогодишен хотел в Разлог.
Остри критики към политиката в страната ни отправи рускиня, която менажира апартаментен комплекс в Банско. Жената не пожела да даде официално интервю, но в неофициален разговор сподели, че проблемите в областта на туризма произхождат от липсата на добра политика от страна на държавата. Тя е категорична, че наложеният имидж на страната ни като евтина туристическа дестинация и рекламирането й като такава само вреди на туризма у нас. Това води до привличане на бедни туристи и респективно до понижаване нивото на услугата поради липса на квалифицирани кадри. Изходът според бранша е увеличаване на цените и изравняването им с тези в останалите курорти в Европа и света. Това ще позволи на бранша да осигури достойно заплащане и ще привлече квалифицирани кадри, а оттам ще повиши и нивото.
За това призна и Станислава Поповска, директор на дирекция “Регионална служба по заетостта” – Благоевград, която откри мероприятието. “Действително през последните две-три години е трудно за работодателите, още повече че и тенденцията е към намаляване на регистрираните безработни лица и въобще като брой лица, търсещи работа. Трудно хотелиерите намират персонал, но все пак успяват да запълнят своите работни места, така че зимният сезон да бъде успешен за тях. Анализите, които правим, ежегодно показват, че около 80% от обявените свободни работни места се заемат, и смятаме, че има ефект от това, което като посредници на пазара на труда организираме като мероприятия.
Повечето работодатели деликатно избегнаха въпросите за размера на възнагражденията, които дават на своите служители, с мотива, че информацията е конфиденциална, но хора, работили в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, споделиха, че заплатите в повечето хотели, поне през изминалия сезон, са варирали около 600-700 лева за камериерки, 800-900 лева за рецепционисти и около 1500 за готвачи. Около 600 лева са и заплатите на сервитьорите, които обаче разчитат на бакшиши и това е основното, което ги задържа, тъй като понякога бакшишите надвишават трудовото възнаграждение. Има и работодатели, които задържат сервитьорите и барманите с процент от оборота.
По-добри възнаграждения получават работещите в по-висококатегорийните и добре разработени хотели, но там както работата, така и изискванията са по-високи. Заплащането на една камериерка в такъв хотел може да достигне над 1000 лева. Практика на много хотелиери е да назначават на по-ниска заплата и ако служителят покаже необходимите качества, я увеличават. В стремежа си да задържат персонал някои хотелиери залагат на допълнителни бонуси, като всеки месец поделят между служителите определен процент от печалбата. Така работниците имат стимул да вършат съвестно работата си, да са учтиви с клиента, за да остане той доволен и да се върне отново, да се привличат повече клиенти, което носи повече приходи, респективно по-голяма печалба, а оттам и по-високи възнаграждения за тях в края на месеца.     
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *