100 учители в детските градини няма да получат 8, а 4% увеличение на заплатите, готвят протест пред община Благоевград

100 учители от детските градини на територията на община Благоевград няма да получат заложеното и гарантирано от анекса към Колективния трудов договор /КТД/ за системата на народната просвета 8% увеличение на заплатите. Това стана ясно по време на срещата между синдикалисти, представители на Съюза на работодателите и община Благоевград, на която бе обсъждано местното КТД. Очаквано, темата за заплатите се оказа в центъра на дебата и се стигна до размяна на остри реплики, коментари и противоречие между председателя на СБУ Бонка Ичкова, кмета на Благоевград Ат. Камбитов, зам. кмета по хуманитарните дейности Христина Шопова и началника на отдел „Финанси и бюджет” Стояна Иванова.

Накрая градоначалникът стана и разясни целия казус, а именно, че тази година децата в детските градини са с 98 по-малко от миналата. Въпреки това общината е взела решение и не е съкратила учители /в случая 20/. Така се стига до заплетената ситуация и парите за увеличението на заплатите не стигат.

В крайна сметка от 234 педагогически специалисти, работещи в детските градини, 100 ще получат не задължителното 8% увеличение на заплатите, а 4%, или по 25 вместо по 50 лв., изчислиха присъстващи.

Както „Струма” писа, това е поредното напрежение в гилдията. Малко преди великденските празници след множество постъпили сигнали, че община Благоевград не е вдигнала трудовите възнаграждения на работещите в детските градини, председателят на Регионалния синдикат образование към КТ „Подкрепа“ Ирина Андонова изпрати писмо до председателя на СО „Подкрепа“ Юлиян Петров. Писменият сигнал бе внесен в Министерството на образованието и Министерството на финансите. Тогава зам. кметът Хр. Шопова увери, че учителите от детските градини ще получат актуализацията с априлските си заплати. Тя потвърди това и на срещата вчера.

„И сега ние какво да кажем на колегите? Това са хора, работещи дълги години в системата. Остават им по няколко години до пенсия и няма да получат увеличението”, чудеха се синдикалисти и коментираха помежду си, че работещите в детските градини са готови за протест пред сградата на общината.

По време на срещата, продължила около час и половина, бяха разгледани всички точки от КТД-то на общинско ниво, но то не бе подписано.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *