100 членове на общото събрание на читалище „Развитие” в сигнал до прокуратурата и ОбС – Разлог: Председателят Н. Минков разпродаде имуществото, работи в чужбина и се прибира само за да получи субсидията и направи ремонт на дома си

Сигнал за злоупотреби срещу председателя на НЧ „Развитие-2004” в квартал „Нов път“ в Разлог Николай Минков депозираха 100 от членовете на общото събрание. Сигналът е депозиран до Районна прокуратура – Разлог и ОбС – Разлог и се настоява за цялостен одит на културната институция, за да се установи за какво е изразходвана субсидията, която тя получава като финансиране. В сигнала се посочва, че жителите на квартала са лишени от достъп до читалището, тъй като то е постоянно заключено. Отправени са и твърдения, че председателят Н. Минков е разпродал част от наличното оборудване и не се водят стриктно финансовите отчети, както и че 10 години не са провеждани годишни отчетни събрания. Изложени са и твърдения, че председателят, който работи в чужбина, се прибира в Разлог само за да получи субсидията и да продължи ремонта на дома си. В сигнала е посочено още, че срещу него се води и досъдебно производство за нападение и побой.

За да иска съдействие от Общинския съвет и да изложи мотивите си, вчера пред вратата на местния парламент, който заседава при закрити врати, чакаше нелегитимно избраният през октомври миналата година за председател Радко Радков, който сподели:

„Николай Минков го няма в Разлог. От няколко години работи като тираджия и не се прибира въобще. В читалището няма никаква организационна и финансова отчетност. Имах лично среща с госпожа от Министерството на културата, която ми даде съвет, че кметът на общината има правомощия да назначи ревизия. По този повод съм тук, за да настоявам да бъде назначена такава и да се установи в годините назад за какво са оползотворявани средствата от субсидията, която читалището получава. Посочили сме в сигнала, че са разпродадени музикално-озвучителна уредба, 50 броя носии, компютърно оборудване, само това е достатъчно, за да се назначи финансова проверка и да се види къде са парите“, каза Радко Радков, който през октомври бе избран за председател на читалището при проведеното общо събрание, но изборът му е нелегитимен.

В тази връзка той поясни, че от Агенцията по вписванията са отказали да бъде направена регистрация на новоизбраното ръководство, в т.ч. председател, читалищно ръководство и проверителна комисия, като причината е, че членовете на читалищното настоятелство не са уведомени писмено. Това прави събранието и респективно избора нелегитимни.

В дневния ред на последната сесия на ОбС бе включен и годишният финансов отчет на НЧ „Развитие-2004” – Разлог. Той не е приет от местните парламентаристи именно поради редицата сигнали за нередности във въпросното читалище, липсата на каквато и да било дейност и в същото време изразходваната субсидия. ЯНА ЙОРДАНОВА         

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *