100 000 лв. поиска затворник, килията в ареста го разболяла

Иск на затворник за шестцифрена сума отхвърли Административният съд в Кюстендил под председателството на съдия Иван Демиревски. Костадин Илиев настоява за 100 000 лева като обезщетение за причинени неимуществени вреди заради престой в следствения арест, довел до влошаване на здравословното му състояние. Затова бил уволнен от работа и не получавал трудови доходи и бил в невъзможност да заплаща издръжката на непълнолетното си дете. 

В момента К. Илиев е в затвора в Пазарджик, където изтърпява присъда „лишаване от свобода” за срок от 16 г. и 9 месеца.

От събраните доказателства по делото – писмени и устни, обаче не се доказва, че вследствие на лошите условия за живот в ареста Костадин е получил усложнения в здравословното си състояние. Това се потвърждава от изготвената медицинска справка на фелдшера, в която е описано, че затворникът е преглеждан при всяко постъпване в ареста в Кюстендил, като в 14 от тях е отразено, че няма оплаквания. Костадин не доказва, че заболяванията, които има, са в пряка и непосредствена връзка с условията в следствения арест.

В показанията си пред съда служител на арестите подробно описва реда за използване на санитарните възли в ареста, като се установява, че задържаните с мярка за неотклонение „задържане под стража“ имат 24-часов достъп до тоалетна и течаща вода. Извършва се дезинфекция на арестантските помещения по график, а при необходимост и допълнителни пръскания с препарати срещу хлебарки, дървеници и др. вредители.

Това се потвърждава и от становище на началника на ОСИН – Благоевград и заповед за вътрешния ред в арестите, от която се установява, че в ареста в Кюстендил ежегодно са извършвани текущи ремонти – през 2015 г. е извършено освежаване на общото помещение чрез боядисване с латексова боя, а през 2016 г. е извършен цялостен ремонт на ареста и спалните помещения на задържаните лица.

С предимство пък се приемат заявленията за работа на лишени от свобода, които спазват реда и дисциплината и са с доказани трудови качества. Освен това, тъй като от полагането на труд следва настъпването на положителни последици в правната сфера на лишените от свобода, като например зачитането на работни дни с оглед намаляване размера на наказанието „лишаване от свобода“, трудовата дейност е положителен фактор,  създадената практика, базирана на специалния закон, е да се предпочитат от администрацията на затвора за включване в трудова дейност лишени от свобода, които имат цялостно добро поведение, спазват реда и дисциплината в пенитенциарното заведение и не допускат извършване на дисциплинарни нарушения.  

Така искът на Костадин Илиев срещу ГД „Изпълнение на наказанията“ за присъждане на сумата от 100 000  лева – обезщетение за имуществени и неимуществени вреди, произтичащи от противоправни действия и бездействия на администрацията в следствения арест в Кюстендил, нарушаващи правата му, се явява неоснователен и следва да бъде отхвърлен като недоказан, реши съдът.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *