Туристическа агенция „Оазис-А“ 13 години превръща пътуването с родопската теснолинейка от Банско до Аврамови колиби в уроци на открито за учениците от Югозапада

Туристическа агенция „Оазис А“ е с най-голям принос в опитите да се докажат огромните ползи за България, които и днес може да носи родопската теснолинейка, на която е най-високата гара на Балканите – Аврамови колиби. Повод за нескрита гордост на целия екип на благоевградската компания е двойната годишнина – 90 г. от построяването и 100 г. от зараждане на идеята за теснолинейка, която отбелязаха преди дни с 10-часово атрактивно пътуване от гара Септември до гара Добринище и обратно над 360 души от цялата страна.

Няколко правителства правиха опити да се закрие това уникално съоръжение, за радост без успех, не крие задоволството си собственикът на ТА „Оазис А“ Васил Ангелов, който декларира категоричната си убеденост, че освен че теснолинейката решава битови, стопански и социални проблеми на местното население в района (макар че и само заради това си заслужава да се запази функционирането й, защото общественият транспорт не винаги е с равен знак за печалба), но държавата и железниците могат да печелят несравнимо повече от туризъм чрез уникалното съоръжение.

През далечната 2004 г. по време на управлението на НДСВ за първи път се заговори сериозно за закриване на жп трасето, което е единствената връзка на много населени места в планинските райони с останалия свят. В опит да активира общественото мнение срещу планираното спиране на теснолинейката туристическа агенция „Оазис А“ осъществи едно забележително туристическо пътуване с нея.

„Организацията на това паметно събитие премина през много трудности и перипетии“, припомни Васил Ангелов и подчерта, че е благодарен на ръководството и служителите в БДЖ, които винаги откликват на заявките на агенцията за допълнителни вагони и локомотив, когато се наложи.

„Няма да забравя разговорите с ръководството на БДЖ през 2004 г., казаха ми, че ако сме сигурни, че ще има 400 пътници, ще ни дадат самостоятелен влак. И го направихме. Организирахме пътуване за 420 деца от цяла Югозападна България, плюс един вагон мои гости, партньори от Гърция, Сърбия и Македония, с които работя, от гара Банско до Велинград със спирка на Аврамови колиби“, разказа бизнесменът.

Истинското предизвикателство обаче не било просто да се намерят желаещи да пътуват с теснолинейката, а да се превърне преживяаването на всички в наистина впечатляващо и незабравимо. Мотото на инициативата от тогава и до днес е „Да открием и експлоатираме невероятните природни красоти и очарованието на нашата родина“.

С жар приел идеята на ТА „Оазис А“ тогавашният директор на училището в село Пашови, сега кмет на селото, Мустафа Бандьо. Населението на околните села било сериозно обезпокоено заради слуховете за спиране на теснолинейката, ако това се случело, незабавно щяло да рефлектира негативно върху начина на живот и поминъка на хората. Припознали в организирането на мащабното събитие на „Оазис А“ усилие в опит за запазване на статуквото, жителите се стекли на огромната поляна при гара Аврамови колиби, а кметът на Аврамово с пита и мед посрещнал пътуващите с теснолинейката. И вълшебството станало. Родопска гайда писнала над пълните с народ поляни и разнесла ехото с вятъра като зов да не се унищожава уникалното съоръжение.

„Още същата есен решихме да повторим пътуването, като го обогатим с много нови атракции за децата“, призна Васил Ангелов. На гара Банско 300 деца с учителите си нетърпеливо чакали пристигането на локомотива и вагоните, „въоръжени“ с балони и специално направени от тях указателни табелки от кой клас на кое училище са. По време на атрактивното пътуване членове на екипа на ТА „Оазис А“ в ролята на аниматори организирали конкурси за надпяване, като предварително задавали темите на песните – планинарски или патриотични, а жури от учители оценявало най-добрите и ги награждавало с грамоти.

Вече 13-та година благоевградската туристическа агенция организира всяка пролет и есен пътувания с теснолинейката до най-високата гара на Балканите. Интересът е огромен, особено от ученици в началния курс на училищата, чиито учители превръщат екскурзиите в уроци на открито по екология, география и история, родолюбие и патриотизъм или пък раздават свидетелствата за завършен клас извън класната стая. Организатоирте от „Оазис А“ допълват изживяването с нови атракции и ритуали. От години групите се подреждат на поляните в полукръг веднага след пристигането, след родопската музика диджеят пуска националния ни химн, следван от песента, превърнала се в химн за красотата на България – „Хубава си моя горо“. Покрай димящите скари детската глъч не спира, а децата тичат и скачат на воля почти до залез.

„Повярвайте, няма случай, като гледам тази идилична картина, да не се просълзя и да благодаря на Господ, че ми дава шанса да усещам безграничната детска радост през очите ми“, откровен е Васил Ангелов.

Преди месец при среща със съученик, вече пенсиониран командир на военно подразделение към Транспортни войски, туроператорът коментирал слуховете за закриване на линията. „Приятелят ми разказа, че наскоро имал гости от Швейцария, които били изумени, като разбрали, че на някой му е минало през ума да закрие теснолинейката: „Вие луди ли сте?! Такова нещо няма в цяла Европа!“, била реакцията им.

„Затова продължаваме да организираме незабравимите пътувания с теснолинейката, няма да направим изключение и тази есен, а учителите ни окуражават, като още в началото на учебната година започват да ни атакуват със заявки и запазване на места“, откровен е Васил Ангелов. Той апелира да се поощряват подобни пътувания, а уникалното съоръжение да продължи да функционира, защото в противен случай за по-малко от месец ще се „разкости“ и от него ще останат само руини, както вече се случи с много други красиви и ценни неща в България.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *