Защо всъщност плачат бебетата

Плачът на бебето и малкото дете са сред нещата, които най-силно притесняват родителите. Но има ли винаги основателна причина за това наше притеснение” Испански учени от университета на Валенсия са разработили цяла класификация на детския плач. За да разберем причината за това защо бебето или малкото дете плаче, е достатъчно да погледнем лицето му, смята авторът на изследването д-р Мариано Холиз. Според него плачът на детето е единственият начин то да изрази своите негативни емоции. А в зависимост от мимиките, които то прави, и от интензивността на плача, може с доста голяма точност да се определи причината.

Например, ако плачейки, детето държи очите си отворени, то е или изплашено, или сърдито.

А когато ги затваря, най-вероятно изпитва болка.
Освен това добре е да следим и как се променя плача с течение на времето.
Сърдитото дете в началото плаче много силно и интензивно. Постепенно неговият плач става по-малко “звучен” и малко по малко продължава да затихва, докато напълно спре.

Ако обаче бебето изпитва болка или го е страх, се случва тъкмо обратното – в началото плачът е по-тих и почти плах, но с времето се засилва.

Ако обаче бебето изпитва болка или го е страх, се случва тъкмо обратното ” в началото плачът е по-тих и почти плах, но с времето се засилва.

Испанските учени са извършили своите наблюдения върху бебета и малки деца на възраст от 3 до 18 месеца. Същевременно те наблюдавали и техните родители. Оказва се, и това изненадва малцина, майките по-добре разбират когато бебето им плаче, защото го боли. Но ако плачът е в резултат на друга причина, те не се ориентират толкова добре в конкретната му причина.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *