Експерт с много лоша прогноза за България заради нарастващата мигрантска вълна!

Като външна граница на Европа България ще бъде пряко засегната от нарастващата мигрантска вълна, ежедневната тревожна информация за случващото се на границите ни има изключително негативно влияние върху имотния пазар и по-конкретно върху ваканционния. 

Това коментира в интервю за БТА Орлин Владиков, който е двукратно избиран за председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ в периода 2002 – 2007 г.Ако не се вземат конкретни мерки за ограничаване на притока на мигранти, последствията на този пазар ще са пагубни, допълни той. Експертът не изключи при задълбочаване на ситуацията негативните последици да се усетят и при сегмента на офисите. Увеличава се търсенето на офиси под наем През първата половина на тази година има постоянна тенденция на ръст на търсенето на офиси както от новорегистрирани български компании, така и от чуждестранни, отбеляза Владиков. Увеличава се търсенето на офиси под наем между 200 и 300 квадратни метра, предимно в нови самостоятелни сгради или в бизнес центрове към изградените молове в София, Варна и Бургас, като се отчита спад в желанието на инвеститорите да купуват офиси.

Обяснението на експерта за това е предпазливостта на инвеститорите заради динамичната икономическа среда у нас и в света. Цените на наемите на клас „А“ офиси се движат в рамките на 8-12 евро за квадратен метър, като в сумата не влиза тази за поддръжката им, която е около едно – две евро за квадратен метър. Експертът съобщи, че се наблюдава тенденция за ръст на наемите. Българският имотен пазар трайно излезе от кризата През тази година има трайна тенденция към увеличаване на цените на недвижимите имоти в страната и българският имотен пазар трайно излезе от кризата, смята дългогодишният председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

За първи път от апогея на кризата – 2010 г., през 2016 г. се наблюдава устойчив ръст в цените, който на годишна база стига до осем процента спрямо миналата година. Ръст има и в броя на изповяданите сделки – между 17 и 19 на сто, спрямо 2014 – 2015 г., посочи Орлин Владиков. Причините за съживяването са лихвените проценти на паричния и на дълговия пазар, включително и доходността на държавните ценни книжа както в Еврозоната, така и в България, коментира експертът. Това понижение е устойчиво от началото на 2016 г. и води до освобождаване на парична маса и пренасочването й към инвестиции с цел сделки с недвижима собственост като най-сигурно средство за запазване на парите. Според Орлин Владиков това е основната причина, която трайно е повлияла на стабилизирането на имотния пазар след кризата.

В цифрово изражение тази тенденция може да бъде изразена в това, че трайният ръст на цените на жилищни имоти за София е довел до средна цена от 830 евро за квадратен метър, като тя от 2010 г. бавно се увеличава, отбеляза експертът. Основно се търсят нови жилища Основно се търсят нови жилища, като най-търсените са апартаменти в диапазона от 75 000 евро до 90-95 000 евро. Става дума за двустайни и тристайни жилища, които процентно са най-търгуваните имоти през първото полугодие на тази година, обясни експертът.

Най-предпочитани са южните квартали на София и имотите в „яката“ на Витоша. Най-търсени и тази година остават жилищата в кв.“Оборище“, който води класацията по най-високи цени, постигнати през година, следван от кв. „Иван Вазов“, района на Южния парк, „Лозенец“, където цените на имотите са надвишили 1200 евро за квадратен метър, а в някои случаи са достигнали равнища от 2000 – 2500 евро за квадратен метър за луксозно строителство в новопостроени жилищни сгради, като тези цени са за отделни имоти в кварталите „Изток“, „Иван Вазов“ и в района на Южния парк. През първата половина на тази година има и сериозен ръст както на цените, така и на броя на сделките във Варна, Бургас и Пловдив, а цените са аналогични на тези в столицата, коментира Орлин Владиков.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *