Внимание! Нов вид измама! Никога не изпускайте от поглед касиера, когато плащате с карта! (ВИДЕО)

Когато отиваме на обществени места, обикновено се пазим от джебчии. Мнозина дори не носят със себе си повече пари, отколкото могат да похарчат в магазин за хранителни стоки. А големи покупки винаги плащат с кредитна карта.

Но престъпниците също не са глупави и постоянно откриват нови методи на измама. Така че най?доброто оръжие в градската джунгла е бдителността. Не много отдавна в света става все по?популярна нова форма на “скиминг”, от които вече са пострадали хиляди притежатели на дебитни и кредитни карти. Тя работи по следния начин. Касиерът прекарва картата през терминала два пъти: веднъж, за да вземе парите от нея за покупката ви, а втория пътт ? за да получи от картата личната ви информация, която след това може да използва, за да ви ограби.

Когато давате картата си на касата, може даже и да не забележите измамата! Терминалите за плащане в магазина изглеждат толкова безобидни … Не всички хора всеки ден проверяват състоянието на сметката си. Ето защо, който и да е касиер може да ви измами, като вземе два пъти пари от картата ви за една и съща стока. Допълнителните пари, удържани от сметката ви, той след това ще си прибере в джоба… ABC News има видео по тази тема, вижте го по?долу. 

Има и друг начин: касиерът просто запаметява CVV номера, обикновено от три цифри, написан от вътрешната страна на картата. Знаейки този номер, както и 16?цифрения номер на вашата карта, касиерът или неговите сътрудници могат да направят сума покупки с нея в интернет! Експертите смятат, че този вид измами представляват 80% от грабежите, свързани с банкови карти. Това е повече от $ 1 милиард годишно само в Съединените щати и Великобритания!

Ето три начина да се предпазите: 

1. Не давайте картата си в ръцете на касиера. Ако той настоява, гледайте ръцете му. Ако по някаква причина той прекара картата ви през терминала два пъти, не забравяйте тази покупка. След това, когато сте у дома, проверете състоянието на сметката си чрез онлайн банкиране.

2. Скрийте с лепенка трицифровия код на вътрешната страна на картата (където е магнитната линия). 

3. В настройките на картата уточнете, че не желаете с нея да могат да се правят покупки онлайн. В интернет пазарувайте с помощта на отделна карта, която винаги да бъде у дома ви и никога ? в портфейла. Хора, бъдете внимателни! Винаги дръжте под око касиера, след като сте му поверили картата си! И когато я поставяте в банкомата, обърнете внимание на това, дали в слота няма необичайни устройства! Моля, споделете това с приятелите си! Те също трябва да бъдат наясно!

 

 
 
 
 
 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *