Тотална подигравка! Оставиха Цвети Стоянова без пенсия – вижте реакциите на Нешка Робева и Ина Ананиева

“Цвети Стоянова заслужава да получи всичко, което се полага на момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, спечелил бронзов медал на олимпиадата в Рио.” Това заяви легендарната треньорка Нешка Робева, цитирана от столичен всекидневник. Думите й бяха подкрепени и от настоящата наставничка на националния отбор Ина Ананиева. 

Казусът със Стоянова, която се пребори за живота си след падане от шестия етаж, е изцяло морален. По закон “златните момичета” на България получават по 1008 лв. заслужена олимпийска пенсия за успеха си в Рио. Но бившата им съотборничка Цвети Стоянова остава с празни ръце. На нея не се полага и премия за бронзовия медал на ансамбъла по художествена гимнастика на олимпиадата в Бразилия. Момичетата от ансамбъла ще си разделят общо 675 хиляди лева, а треньорският им щаб – 236 250 лева. Цвети я няма в този списък.

Олимпийската пенсия ще бъде давана до края на живота и започва да се превежда след края на активната състезателна кариера. Цвети не фигурира и в този списък. Просто такава е наредбата. Както казва един друг известен наш спортист побойник – “който играе – печели.” Е, Цвети не можа да играе в Рио.

Тя беше приета на 14 юни в „Пирогов“ след падане от шестия етаж. Основната версия е опит за самоубийство. Заговори се, че тежките тренировки в залата за художествена гимнастика, огромните очаквания и психическото напрежение са сред причините Цвети да скочи от балкона. Това също няма как да бъде доказано. Факт е, че 21-годишното момиче се възстановява, но тепърва я чакат още тежки моменти и тя ще има нужда и от материална, а не само от морална помощ…

“Подкрепям с две ръце идеята Цвети Стоянова да получи всичко, което се полага на момичетата от ансамбъла, завоювали бронзов медал в Рио”, категорична е Нешка Робева. -“Този въпрос трябва да бъде поставен и ще бъде решен според морала на тези, които имат правото да решават. Законите се правят, за да служат на хората и да гарантират справедливост. От човешка гледна точка Цвети заслужава да бъде наградена като една от отбора. Ако зависеше от мен, бих подкрепила такова решение”, обяви тя.

Треньорката на ансамбъла Ина Ананиева е категорична, че Стоянова заслужава да бъде считана за част от отбора. “Предполагам, че ще се помисли над предложението Цвети да получи олимпийска премия и пенсия”, каза Ананиева. “Виждам, че министър Кралев прави всичко възможно да й помогне. Вярвайте ми, няма да я изоставим. Радвам се, че хората все по-често се сещат за това, което правят спортистите. Оценяват огромния труд, положен от тях. Силно се надявам да се намери решение за Цвети”, обясни тя.

“Спортистите, които не са участвали на олимпиада, не е логично да получават, но Цвети Стоянова е изолиран случай”, коментира дипломатично председателят на федерацията по гимнастика Илиана Раева.

Министерството на спорта е структурата, която утвърждава получаването на олимпийски премии.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *