HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Таксите за роуминг отпадат от юни 2017 г.

Роуминг таксите за мобилни телефони отпадат напълно от юни догодина, но Брюксел предлага условия за постоянно местожителство срещу злоупотреби.

След като Жан-Клод Юнкер обеща, че няма да има 90 дни ограничение за престой в чужбина без роуминг такси, днес Еврокомисията обяви нов подход. Той гарантира на телефонните оператори, че след юни 2017 няма да има масови злоупотреби с купуване на евтини абонаменти в бедните източноевропейски страни и тяхното постоянно ползване на същите цени в други по-богати западни държави. 

Комисарят по цифровата икономика Гюнтер Йотингер обясни, че отпадането на роуминга е възможно само за временно пътуване в чужбина – в противен случай много от доставчиците просто ще фалират:

“Латвийският телефонен оператор има цени, които са 6.5 пъти по-ниски от тези на ирландски оператор. Регулярната цена във Франция е пет пъти по-висока от тази в Латвия”.

На телекомите ще се даде възможност да проверяват дали всеки потребител постоянно живее в съответната държава или не, допълва националното радио. Ако е в нарушение той отново ще плаща надценки на минута разговор.

В случай, когато имаме човек, който живее във Франция и никога не ходи в Латвия, но иска да си купи латвийска SIM карта и да я използва във Франция. Ако прави това непрекъснато, това се счита за злоупотреба”, обясни той.

Комисията ще представи до 15 декември окончателния текст на новите условия.

 
 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *