101-годишна жена първа беше ваксинирана в Германия срещу COVID-19

Официално ваксинацията в Германия започва в неделя в 07:00 местно време, но 101-годишната Квойцала получи първата инжекция Comirnaty в събота. Това е официалното наименование на лекарството, разработено от консорциума BioNTech – Pfizer. Необходими са общо две инжекции.

Първите партиди ваксина от BioNTech – Pfizer пристигнаха, освен провинция Саксония-Анхалт, и в други региони на Германия – в Баден-Вюртемберг, Бранденбург, Хамбург, Саксония, Шлезвиг-Холщайн. Именно властите на провинциите в крайна сметка регулират целия процес на ваксинация.

В Германия са създадени общо 442 центъра за ваксинация. Освен това лекарството ще бъде разпространено до мобилни групи, които ще правят ваксинации в болници, домове за възрастни хора и инвалиди.

Постоянният комитет по ваксинациите (Stiko) на института “Роберт Кох” (подчинен на Министерството на здравеопазването на Федерална република Германия) преди това представи програма, според която ваксината първо трябва да бъде получена от граждани на възраст над 80 години, жители на домове за възрастни и инвалиди, както и персонал, работещ там, медицински персонал в интензивни отделения и такива за спешна помощ. Общо тази първа група, предложена от Stiko, включва около 8,6 милиона души. Пенсионерите ще бъдат информирани, че могат да получат ваксината, включително по пощата.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *