HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
Топ теми

Двудневни тържества в Добринище по случай 10 годишния юбилей на града

С двудневни тържества Добринище отбеляза празника на своя град – 22 септември. Тази година се навършват 10 години от обявяването му за град. На събитието, освен щастливия домакин – кметът Китан Галчев, присъстваха председателят на Общински съвет – Банско, Владимир Колчагов, заместник-кмета на общината Сашка Въчкова, придружена от своите колеги, общински съветници и общественици.  Всички те поздравиха с празника стеклите се на централния площад жители и гости и отправиха пожелания за все по-голяма популярност на спа курорта, който с лековитата си вода, обновена инфраструктура и все по-красив облик, със съхранената си история и самобитна култура, привлича все повече верни почитатели.

За първи път в историята на Добринище, бе връчено званието Почетен гражданин на града. За заслугите си като ревностен родолюбец и  краевед, събирал и издирвал десетилетия факти за историята, бита и обичаите на своето родно място, д-р Тодор Петлов бе удостоен с високото звание лично от председателя на Общински съвет – Банско, Владимир Колчагов. Въпреки своята преклонна възраст, д-р Петлов получи своето звание с бодрост и висок дух пред очите на своите благодарни съграждани. Съвременният будител е изтъкнат лекар-педиатър с дългогодишна практика, публикувал редица исторически трудове за Добринище. Последната му книга от 2014 г., е побрала историята на Добринище със забележителностите на селището, с неговите хора, с техния бит, обичаи и традиции, с най-заслужилите местни жители, работили на полза роду през годините и вековете. Създал е книгата на базата на записките, които си е водил през годините, на живите разкази на свои земляци, които търпеливо е записвал още от ученическите години.

Пищната празнична програма продължи с пъстър фолклорен концерт с участието на самодейните състави на града, а на следващия ден юбилеят бе отбелязан с футболен турнир и конкурс за детска рисунка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *