ОБС – БЛАГОЕВГРАД ПРЕДЛАГА: 600 лв. патентният данък за такситата

Какъв патентен данък да плащат таксиметровите шофьори ще обсъждат в петък на сесия общинските съветниците в Благоевград. С промяна на закона патентът вече ще се плаща в общинската вместо в държавната хазна и местните парламенти трябва да определят размера в рамките от 300 до 1000 лв. Предложението, което ще коментират съветниците за такситата в Благоевград, е 600 лв.

Председателят на ОбС Радослав Тасков обясни, че по време на обсъжданията в комисиите съветници са предложили да има опция, в случай че таксито не работи няколко месеца, за приспадане на данъка през това време.

Предстои промяна и на Наредбата за обществения ред, в която с нов член се планира да се разпореди само на спирките да спират колите на обществения транспорт, включително и таксиметров. Това означава, че такситата няма да имат право да качват или свалят пътник на произволно място, нито да спрат на махане, ако наблизо няма спирка или стоянка. От друга страна пък се забранява на стоянките за таксита да паркират други автомобили.

Изрична забрана се вписва в наредбата и за паркиране в паркове и градинки. За всички нарушители ще се въведат санкции.

„Имаше някои пропуски и разминаване между закона и наредбата, които „изчистваме“, а и горчивият опит при съставяне на актове на нарушителите, които след това падат в съда, ни посочва какви конкретни текстове да заложим в наредбата, за да предотвратим в бъдеще нарушителите да останат без санкция“, коментира Р. Тасков, като подчерта, че основната цел е превенцията.

Местният парламент в петък ще реши дали да предостави за стопанисване на ръководството на болницата пропускателната система. Тя беше монтирана по настояване на лекарите и ръководството на МБАЛ – Благоевград, като на работещите в болницата бяха дадени над 100 пропуска за безплатно влизане. След като пропускателната система заработи, заваляха жалби от медиците, че вечер при повикване плащат по 50 ст. на бариерата за такситата.

Още преди два месеца след пореден публичен протест кметът на Благоевград  Ат. Камбитов обяви, че ще поиска от съветниците да прехвърлят бариерата и съоръжението за пропуск, купено от общината за 40 000 лв., на медиците, а те да намерят най-удобния вариант за пропуск в зоната. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *