Подробности за ареста на благоевградските ченгета, зловени с подкоп от 10 лв.

Двама полицаи от ІІ РУП – Благоевград бяха арестувани за подкуп от 10 лв. Служителите в „Охранителна полиция“ Георги Георгиев и Славейко Попдимитров са закопчани от колегите им в сряда около 20 часа по време на работа. Акцията е предприета след жалба на гражданин същия ден, че му е поискан подкуп.

В сряда около 14.15 ч. шофьорът с инициали Р.Ч. бил спрян на ул. „14-ти полк” от двамата полицаи за това, че е нарушил Закона за движение по пътищата. Те му предложили, вместо да му напишат акт, да си плати. Той им дал банкнота от 10 лв., която бил описал по серия и номер в жалбата си, докладвана на дежурен прокурор в Окръжна прокуратура, който е разпоредил незабавно да бъдат предприети действия по разследването.

На същата дата е проведен разпит на свидетел-очевидец и е извършен обиск на полицейските служители, при който описаната по серия и номер в жалбатата банкнота от 10 лв. е намерена у Славейко Попдимитров.

Вчера двамата полицаи, които от години работят като екип, са отказали да дават обяснения по случилото се, което е тяхно право. В края на работния ден те бяха привлечени като обвиняеми за подкуп и освободени от полицията без каквато и да е мярка. Материалите по досъдебното производство също не са им предявени, това ще стане след 3 дни, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Весела Стоилова.

Разследването е било изцяло под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура и е започнало при условията на неотложност, обявиха от там в официално съобщение. Въз основа на посочените действия и след събиране на допълнителни доказателства наблюдаващият прокурор е одобрил постановления за привличане в качеството им на обвиняеми на двамата полицаи за извършено от тях престъпление по чл. 302, т. 1, пр. 6, вр. чл. 301, ал. 1, пр. 1 и 2, вр. чл. 20, ал. 2 и 4 НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лв. и „лишаване от права“.

Срещу Георги Георгиев имаше жалби в ОД на МВР – Благоевград преди години от бившата му тъща за тормоз и че нарушава режима за срещи с детето си, което живее при майка си, т.е. при нейната дъщеря. Той се разведе с Мария Бакалска, която беше разследващ полицай. За да не се засича с бившия си съпруг, тя се премести на работа в Детска педагогическа стая. Отношенията между бившите съпрузи до такава степен бяха изострени и влошени, че се стигна дори до дело за домашно насилие. Георги Георгиев заведе дело срещу бившата си тъща за оклеветяване и набеждаване, но съдът я оправда.

По същия начин реагира и след жалбата на сина на следователя от Окръжна прокуратура Иван Тренчев. Студентът по право Георги Тренчев се бе оплакал, че полицай Георги Георгиев се заяжда и го спира безпричинно, докато кара лекия си автомобил „Мерцедес“. След жалбата бе предприета проверка и Георгиев бе наказан дисциплинарно с писмено предупреждение за 6 месеца, а колегата му Славейко Попдимитров с порицание от началника на „Охранителна полиция“ в І РУП – Благоевград гл. инспектор Антон Доклев.

Скандалният случай е с дата 18 октомври 2012 г. Тогава автопатрулът спрял на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ за проверка лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 22-годишния Георги Тренчев. Полицейският тандем Георги Георгиев и Славейко Попдимитров забелязали, че фарoвете на автомобила не са включени, а водачът бил без обезопасителен колан. Докато полицай Георгиев разговарял с шофьора, колегата му Попдимитров се обадил в дежурната част, за да съобщи за проверявания автомобил съгласно правилата на МВР. Георги Тренчев не бил санкциониран, но на 22 октомври пуснал жалба срещу полицай Георги Георгиев заради няколко незаконосъобразни негови действия на различни дати.

В хода на вътрешната проверка било установено, че гл. полицай Богдан Василев, който на 18-и октомври бил в дежурната част, не записал в бордовия дневник въпросния „Мерцедес“. Неговите обяснения били, че не е чул по радиостанцията, тъй като по време на 24-часовото дежурство е натоварен и с други дейности.

Георги Георгиев обжалва дисциплинарното си наказание пред Административен съд. Той твърди, че случаят не е прикрит, тъй като е вписан в нарядния дневник, както и че колегата му се е обаждал в дежурната част. Като доказателство полицай Георгиев е помолил съда да изиска копие от наряден дневник на техния автопатрул от 18-и октомври, тъй като по преписката е представена част от дневника и липсвали последните две страници.

На делото свидетелства колегата му полицай Попдимитров, който заявява, че е докладвал на дежурния за проверявания мерцедес, което било отразено в нарядния дневник. Разпитан е и гл. полицай Богдан Василев, който потвърждава обясненията си, които е дал пред проверяващите органи – че този автомобил не е продиктуван нито по радиостанцията, нито по телефона, и затова не е записан.

Съдия Марияна Мицева потвърди дисциплинарното наказание на полицай Георги Георгиев. Впоследствие той заведе дело за клевета срещу сина на следователя Иван Тренчев – Георги, който бе оправдан и на двете съдебни инстанции, а в момента работи като пожарникар.  

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *