HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Как да пишем на компютър, за да не ни болят ръцете

За да не си докараме проблеми със сухожилията на китките заради писането с часове на компютър, ръцете трябва да са поставени под нивото на гръдния кош. Т.е. между гърдите и корема, и да се пише изправен. А на всеки час да се почива 4-5 минути.

Ако докато пишем, сме поставили вътрешната страна на китката върху клавиатурата или бюрото, се стига до положение, при което важен срединен нерв се притиска, а пръстите започват да изтръпват. Затова е добре под китките да се поставят дунапренени подложки.

Не е решение китките да са във въздуха, защото тогава пък започват да ни болят ръцете. Просто казано – ръката и предмишницата трябва да са в такова положение, че физиологично да са отпуснати и да се правят минимални усилия само при натискането на клавишите. И да се облекчи напрежението при повдигане на китката и пръстите.

Уязвими за проблем със сухожилията са хората с професии, заради които извършват еднообразни движения. Такъв пример са не само работещите на компютър, но и шивачи, гладачи, работници на поточни линии (защото правят едно и също в продължение на часове).

Същата опасност важи и за краката – тук уязвими са колоездачите. Неслучайно сред спортуващите е популярно понятието “тенисов лакът”. То представлява възпаление на сухожилията на гърба на предмишницата и на залабните им места за лакътя. Получава се вследствие на претоварване на сравнително слабите мускули в тази зона. При т.нар. удар в тениса бекхенд (обратния удар) участват тези мускули, които са по-слаби. Затова често се стига до претоварване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *