HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Защо ходим болни на работа

Британски учени от университета на Източна Англия назоваха причините, заради които хората ходят болни на работа. Резултатите от изследването им са публикувани в Journal of Occupational Health Psychology, а накратко то е представено на сайта на висшето учебно заведение.

Оказва се, че служителите ходят на работа, дори когато не им е добре, заради високите изисквания на работодателите, заради стрес и заради липсата на гаранции, че ще си намерят нова работа, ако загубят сегашната си.

Учените сравняват това поведение с презентеизма, когато работникът или служителят прекарва на работното си място повече време, отколкото е посочено в трудовия му договор. В повечето случаи презентеизмът се дължи на заболяване, вследствие на което човек не се справя със задълженията си и се задържа по-дълго на работното си място.

Презентеизмът обаче може да е свързан не само с лошата самооценка на работника, но и с високата му мотивация, с корпоративна солидарност.

Според данните на изследването, ако работодателят приема нормално отсъствието по болест, ефективността на работата значително се повишава.

В работата си учените са анализирали данните от 61 изследвания, включващи материали за повече от 175 хиляди души от 34 страни по света. С тяхна помощ те са разработили съответния аналитичен модел за откриване на основните причини за презентеизма и за отсъствията.

Основните загуби на работодателите заради временната нетрудоспособност на сътрудниците не са свързани с отсъствието им от работа, а с неефективното присъствие. Така, икономическите загуби от презентеизма във Великобритания надхвърлят 22 милиарда долара на година.

Учените се надяват, че техният анализ ще позволи на работодателите да повишат ефективността на труда на работниците и служителите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *