HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Откриват нов Център за личностно и творческо развитие в Благоевград

Новият Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще бъде официално открит на 3 октомври. Церемонията ще се състои  от 10.00 часа, в понеделник, пред къща „Св. Лука“ в кв. „Вароша“.

При откриването ще има и Ден на отворените врати, като всички клубове ще представят дейността си. Целта е децата и техните родители да могат да се запознаят с различните възможности, които предлага Центърът.

„Няма никакви промени в центъра освен в наименованието, което е променено на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и целите му ще се дублират с целите на Младежки дом, Обединен детски комплекс и Център по изкуствата“, коментира зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности на Благоевград Христина Шопова. Тя обясни, че промяната се налага с приемането на новия Закон за предучилищното и училищно образование. 

Заместник-кметът Христина Шопова категорично заяви, че всички преподаватели от Центъра по изкуствата, ОДК и Младежкия дом са назначени в новата структура със заповед на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и от понеделник започват работа.

„Ще има всякакви дейности, каквито е имало досега, просто всичко се обединява и ще има един директор, който ще отговаря за дейността на центъра с помощници. Материално-техническата база, която ще използва Центърът, остава същата, т.е администрацията ще бъде изнесена в Младежкия дом. Смятаме, че е редно там да се помещават“, допълни зам.-кметът Христина Шопова. 

Творческа дейност ще се развива и в една от най-красивите къщи в Стария квартал „Вароша“ – Мощанската къща. Амбицията на общинското ръководство е поетапно да се направи ремонт на къщите, които не са обновявани повече от 30 години. 

Сред нововъведенията, които предстои да се направят в Центъра, са откриването на „Клуб по готварство“, който ще се провежда в МУЦ, като идеята е да се канят известни готвачи, които да обучават децата. Ще има и уроци по френски  език. Един от важните моменти в обединението на двата центъра е минималната такса, която има за цел да представи реалния анализ колко деца  посещават тези центрове.

„Категорично искам да уточня още един важен момент, че ансамбъл „Пиринче“ и ансамбъл „Пиринска китка“ не се обединяват. Благоевград ще продължава да има своите два прекрасни детски ансамбъла и никой няма да ги обединява“, каза Шопова във връзка с появили се спекулации и допълни: „В центъра на този Център е детето.“ 

В Центъра ще има равен достъп за всички деца, като таксите ще са между 3 и 7 лв., както обяви д-р Атанас Камбитов, а до края на годината клубовете ще са безплатни за децата на Благоевград. Деца, които имат епикриза или родители, които са под социалния доход няма да плащат такси.

Заложено е в Център да има специален падагог, който да работи с деца със специални потребности. Сред хубавите новини за благоевградчани бе и възстановяването на къща „Кукли“, където актьорите от Кукления театър ще показват как се изработват кукли и как се работи с тях.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *