HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

5 откачени неща, които се случват докато спите

Повечето нощи сте дарени с блажен сън, но има такива, в които ви се случват странни събития, след като затворите очи. Не се тревожете, науката има обяснение и вие не сте някой чудак, който спешно се нуждае от медицинска помощ.

Следните състояния са странни, но не и съвсем необичайни:

1. Чувствате, че падате

Това се случва, когато заспивате. Обикновено по време на сън, тялото се „парализира“, но понякога започвате да сънувате преди то да е „изключило“. Тогава имате усещането, че падате отвисоко или че се препъвате и дори правите конвулсии в леглото.

„Най-често това състояние в съня се появява в моменти, когато сте преуморени, имате смущения в съня или сте стресирани“, твърди д-р Кристофър Уинтър от Центъра за сън към болницата Martha Jefferson Hospital във Вирджиния.

2. Сънна парализа

Събуждате се сутринта и не можете да мръднете и мускул. Сякаш слон е седнал на гърдите ви и дори се задушавате.

„Това не е необичайно и се получава, защото всички мускули, които контролират дишането ви освен диафрагмата, все още са парализирани. След не повече от минута всичко това отминава“, обясни д-р Уинтър.

3. Ходене насън

В повечето случаи ходенето насън е безобидно, но може да бъде и опасно за вас и околните, особено ако шофирате или напускате дома си.

„Когато ходите насън тялото ви е събудено, но не и мозъкът, затова не осъзнавате какво правите и не можете да го контролирате“, сподели д-р Уинтър.

4. Говорене насън

Около 5 % от възрастните говорят насън според изследване на Американската академия, занимаваща се със сънна медицина. Тези сесии траят не повече от 30 секунди.

„Случва се през първите 1-2 часа след заспиване, докато тялото се потапя в дълбоките сънни фази, но все още лицевите мускули могат да се движат достатъчно, за да произвеждате звуци и леки движения, които са в синхрон със съня ви“, твърди д-р Уинтър.

5. Сънища, пресъздаващи действителността

„Сънуването е начин мозъкът ви да се справи с конкретни случаи и ситуации преди да ги отчете като спомени. Подобни сънища се случват, когато ви мъчи някакъв проблем или сте прекалено стресирани. Когато мозъкът най-накрая ги обработи и „реши“ в съня ви, те отминават“, поясни Уинтърс.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *