HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Киселото зеле е изключително полезно за организма ни

Малко факти за едно от любимите неща на нацията, след ракията, а именно – киселото зеле.

Кой за първи път се е сетил да прави кисело зеле?

За жалост, не сме ние българите. Киселото зеле се появява преди 2000 години – в Китай, а походите на Чингиз Хан към Европа отпреди близо 1000 години го пренасят и към нашите географски ширини.

Защо киселото зеле е толкова полезно за организма ни?

Отговорът е  в естествената ферментация, подобна на тази при виното. Захарите си взаимодействат с въздуха и се развъждат лактобактерии, които се хранят с тези захари. Солта извлича водата от зелето и заедно с добавената от нас сол образува специална саламура, която поддържа процеса на ферментация.

Киселото зеле е богато на фибри, витамин C и K, както и на множество минерали, идващи от морската сол, която се добавя в саламурата.

За какво се препоръчва киселото зеле?

То засилва имунната система, дава енергия и помага на организма да се справи с редица болести, благодарение на витамин C-то и желязото. Това обаче е и причина да не се прекалява с консумацията на кисело зеле.

Колко кисело зеле може да се яде?

Трябва да се внимава с количеството, което се консумира, понеже киселото зеле има високо съдържание на сол.

Количеството от една шепа от хранителния продукт съдържа 39% от препоръчителната дневна доза натрий.

При ферментацията се образуват пробиотици, които са изключително полезни за човешкия организъм, те допълват полезните бактерии в чревната флора и така потискат вредните бактерии. Синтезирайки витамин В, пробиотиците могат да бъдат полезни при диария и други чревни проблеми.

Внимание: Пробиотиците изчезват, ако киселото зеле е сготвено, а не е в суров вид.

Разтворимите фибри на зелето се свързват с мазнините и холестерола и ги извеждат от организма. Това означава, че в артериите се натрупва по-малко количество холестерол, посочват експерти от Университета в Илинойс.

За да се извлече максимална полза от фибрите, жените трябва да консумират 25 г дневно, а мъжете – 38 г. Една чаша кисело зеле съдържа 4 г фибри.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *