HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е кандидат-президентът на ГЕРБ

Цецка Цачева е избраникът на ГЕРБ за кандидат-президент. Това съобщи премиерът и лидер на управляващата партия Бойко Борисов на дългоочакваното представяне на двойката, която ще се бори за „Дондуков“ 2 на изборите 6 ноември.

Вицепрезидент ще е вицеадмирал Пламен Манушев. Председателят на Народното събрание бе сочена за един от фаворитите за номинацията от самото начало и ПИК неведнъж прогнозира, че именно тя ще бъде избраникът за наследник на Росен Плевнелиев.

Цачева се доказа като успешен юрист и политик и стана първата жена председател на българския парламент. Тя е избрана за председател на 41-то Народно събрание, който ръководеше успешно от юли 2009 до март 2013, както и на 43-то Народно събрание – от октомври 2014.

58-годишната Цачева владее свободно немски и руски език и е завършила право в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“, след което работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел. От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, след като близо 8 години е консултант на общината. Избрана е за общински съветник, като същевременно е и общински ръководител на партията в града.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП – Румен Петков.

Цецка Цачева има успешно семейство с плевенския архитект Румен Данговски,от когото има син – Румен. Младият математик е направил известна България на много международни състезания, печелейки куп медали и карайки майка си да се гордее.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *