HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Сеизмолози предвиждат силно земетресение в Молдова

Главният молдовски сеизмолог, ръководител на Центъра по сеизмология Ион Илиеш смята, че се очаква силно земетресение в Молдова, предава Sputnik Moldova, цитиран от “Фокус”. Той аргументира своята теза с анализ на сеизмологичната активност преди минали разрушителни земетресения в региона. 

„Като правило такива земетресение, както в нощта на 24 срещу 25 септември се случват един път на пет-шест години, но в последно време те зачестиха. За последните три години вече имаше три земетресения във Вранча. Според анализа на най-силните земетресения, случвали се в нашия регион, се вижда, че преди силни трусове са регистрирани редица земетресения, подобни на последното, т.е. с магнитуд 5-6 степен“, отбеляза експертът. 

„Преди земетресението от 1940г. също е имало редица трусове преди основния… Но тъй като вече са регистрирани три земетресения, възможно е да се намираме в период на подготовка на силно земетресение“, подчерта Илиеш. 

„Кога то ще се състои е голям въпрос. Има модели, разработени от румънски сеизмолози. Според изчисленията в дългосрочен период, земетресение може да има след 2040г. Но по други прогнози, то може да се случи през 2022г. – 2023г.“, допълни специалистът.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *