HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Отказаха да впишат ексглавния секретар на областната управа Диана Атанасова в Адвокатската колегия в Благоевград

Бившият главен секретар на областната управа в Благоевград Диана Атанасова получи отказ да бъде вписана в Адвокатската колегия. Заявлението й за вписване е отхвърлено, тъй като стажът й като главен секретар на областта не е юридически стаж по смисъла на Закона за адвокатурата, обясни председателят на Благоевградската адвокатска колегия Иван Чолаков.

За да станеш адвокат, трябва да имаш поне 5 години юридически стаж или да издържиш изпит. Диана Атанасова има юридически стаж от 3 години и 7 месеца, придобит в правния отдел на община Благоевград, и 7 години стаж като главен секретар на областта, който обаче не се счита за юридически. През тези години тя се сработи добре с 5-има областни управители, но в края на юни изненадващо подаде молба за напускане с мотива лични причини. 43-годишната юристка си тръгна добре обезщетена от областната управа и плановете й бяха свързани с упражняване на адвокатската професия, но законът е категоричен и важи за всички.

Диана Атанасова обжалва отказа за вписване пред Висшия адвокатски съвет.

Адвокатската колегия в Благоевград приема почти ежемесечно членове, едно от новите попълния например е юристката на Горското стопанаство Биляна Петачка, която е и член на РИК. Обяснението за наплива е свързано с новия Закон за адвокатурата, който предвижда всички бъдещи адвокати да минават през изпит, а опцията 5 години юридически стаж, натрупан в държавна, общинска или частна фирма, да отпадне. Законопроектът бе приет с пълно единодушие от правната комисия през юни, а преди 3 дена мина и през парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и предстои да бъде внесен за обсъждане в пленарна зала.

Увеличаването на стажа за придобиване на адвокатска правоспособност и неговият вид са само част от промените в закона, които в основната си степен са предложени от благоевградските адвокати. Законопроектът бе внесен в Народното събрание през 2015 г., но бе придвижен за разглеждане преди 3 месеца след протести на адвокати от Благоевград и под заплахата от нови подобни акции.

Законопроектът ще бъде тема и на националната конференция на адвокатите в Стара Загора, в която ще участва и ръководството на благоевградската колегия. В дневния ред ще бъде обсъдена и промяна в Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *