HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Къде са сега екозащитниците? Енергийната министърка отряза 3 благоевградски села: Кариера за камъни в Логодаш ще има

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова поряза 3 благоевградски села, които скочиха срещу разкриване на нова кариера за добив на камъни в с. Логодаш. Към протеста на логодажани и селския им управник Пламен Червенков през лятото на тази година се присъединиха и жителите на Селище и Зелен дол, които също се опасяват, че тежките камиони с камъни от кариерата ще разбият пътищата им, тъй като през тях минава връзката на кариерата с АМ „Струма”, страхуват се от предстоящите взривове, които ще напукат къщите и ще замърсят въздуха им, както и от унищожаването на вододайната зона, която захранва населението и язовир „Стойковци“.

„Страховете на хората са неоснователни, но ако много настояват, ще отида да се срещна с тях и да им го обясня лично”, отсече енергийната министърка по повод настояването на депутата Кристиан Вигенин тя да инициира отмяна на даденото от МС разрешение на столичната фирма „Интерпром“ ЕООД да проучва каменната кариера. Едва ли е случайно, че собственик на фирмата е Калоян Теодосиев, технически сътрудник на депутата от ГЕРБ Стоян Тонев.

Припомняме, че концесията е за срок от 1 г. и касае площ от 0,7 дка в местност, която е на по-малко от 1 км от центъра на Логодаш и на 500 м от махала Бакалска. Близкото разстояние е в грубо нарушение на Наредба №7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, а фактът, че на 500 м се намират и двата основни водоизточника на Логодаш – Църковният кладенец и река Клисурска, която се влива в яз. „Стойковци“, пък е в нарушение на Наредба №3 за условията и реда за проучване, проектиране, утвърждаване и експлоатация на санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване.

Според министър Петкова логодажани роптаят напразно и си измислят за 3-те кариери, защото в селото им кариера нямало – на 4 км северозападно е предоставена концесия за добив на строителни материали от находище „Лучище“, което е разположено в землищата на с. Клисура и с. Дренково, а на 3 км на юг от Логодаш е ситуирано находище „Пещерата“, което пък е в землището на с. Обел, поради което новата кариера се брои като първа за Логодаш.

„При съгласувателната процедура Министерството на здравеопазването е дало съгласие за разкриване на кариерата, която нямало да увреди здравето на хората, „при условие, че при опитно-добивните работи не се допуска наднормено натоварване със замърсители на околната среда”, твърди още министърката.

Според нея съдебни дела срещу концесията, която взриви трите благоевградски села през лятото, няма. Кметовете на Логодаш, Селище и Зелен дол подали жалба до Върховния административен съд, но на 21 юни 2016 г. я оттеглили и на това основание същата е оставена без разглеждане, категорична е Петкова. В срока за обжалване постъпила и жалба, подписана от 3-мата кметове и 5-има жители на Логодаш, но тя била оставена без движение поради незаплащане на държавна такса от жалбоподателите.
Успокоителен бил и фактът, че въпреки полученото разрешение за разработване на кариерата още през април, до момента нямало сключен договор, тъй като фирмата още не е внесла цялостен работен проект в Министерството на енергетиката.

„Аз съм сигурен, че ако ставаше въпрос да издадете разрешение за постоянни взривове на 500 м от Вашия апартамент, сигурно щяхте да се замислите дали това да се случи, тук обаче финалният резултат ще бъде това – ще тръгнат камионите от населеното място към АМ „Струма“ и това ще представлява риск за всички, които ще ползват този път, за да пътуват до Благоевград”, парира Вигенин отговора на министърката и я призова да излезе от кабинета си и като жена и майка да отиде в Логодаш да поговори с хората.

„С най-голямо удоволствие ще отида и ще се срещна с тези хора. В Министерството на енергетиката е практика да реагираме на всяко притеснение на хората, когато става въпрос за концесия, за добив, за разрешение за проучване, защото разбираме притесненията на хората. Ако има и най-малкото съмнение за някакъв проблем, който би могъл да възникне, повярвайте, ще направим всичко необходимо, така че да не се стига до излишно напрежение”, обеща Петкова.

Преди багерите да влязат в новата кариера, се очаква само финалното разрешение от Министерството на околната среда и водите, което трябва да каже може или не може да се проучва в тази област. В Логодаш са убедени, че отговорът ще е „да“, и обмислят следващите си действия. Освен местните жители в селото имат вили много благоевградчани, като са избрали Логодаш заради природата и чистия въздух. Сега обаче те са застрашени.

„Министърката не е много запозната, събрахме пари, внесохме жалбата си във ВАС – София и лично аз платих държавните такси, проблемът е, че делото е насрочено чак за 17 ноември 2017 г. и не знам дали дотогава фирмата няма да дойде с багерите”, коментира вчера кметът на Логодаш Пл. Червенков. „Ако това се случи, блокираме пътя и границата, но няма да оставим съдбата ни да бъде решавана от хора, чийто крак не е стъпвал в селото ни”, категоричен бе той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *