Невена и Жеко вдигнаха уникална сватба, за която дълго ще се говори (СНИМКИ)

Църковен брак сключиха вчера в църквата в Буковец Невена и Жеко Жекови. Младоженците се появиха, пременени в народни носии от Белослав, където е родена булката. Двамата се врекоха пред Бога да си бъдат верни и да се обичат в добро и зло година след като вече са сключили граждански брак.

Отец Илия извърши брачната церемония в църквата „Света Троица”, където подобно събитие не е имало близо 70 години, пише в. „Борба“. 

Невена и Жеко живеят във Варна, където се и запознали. Тя работи като търговски представител на фирма за автомобилни бои, а той строи кораби и за тази цел работи по корабостроителници почти по целия свят. Последните му дестинации били Япония и Финландия.

Преди Жеко да се реши да тръгне да пътешества по света, за да издържа любимата си, двамата се подписали и станали семейство на тайна церемония в градския съвет. Били само двамата и облечени в ежедневно облекло. „Вечерта, като се събрахме, казахме на родителите си, че сме се оженили. Но те бяха предупредени, че, решим ли да го направим, ще е точно така, затова и не бяха неприятно изненадани, нито пък обидени. Напротив, много ни се зарадваха”, разказва Невена.

От две години те са приятели с Елена и Венци Тодорови, които пък са от Буковец. Когато младото семейство решило, че е време за църковен брак, Елена и Венци предложили това да се случи в църквата в малкото балканско селце. „Ние приехме и поканихме семейство Тодорови да ни кумуват. Обаче не подозирахме, че те ще превърнат сватбата ни в общоселско тържество”, усмихва се Невена. Тя и съпругът й решили да празнуват в изключително тесен кръг – да са си само двамата и кумовете, обаче кумовете и секретарката на местното читалище Невяна Христова отсекли, че така сватба не се прави. Затова г-жа Христова се заела с организацията на празника, в който вчера участваха почти всички жители на селото.

Камбаните на църквата възвестиха пристигането на младоженците и началото на церемонията, чиято весела част продължи в дома на кумовете. Нищо по църковния ритуал не беше нито променено, нито спестено, защото младоженците се бяха оставили изцяло в ръцете на свещеника.

„Голяма чест е за селото и за тази прекрасна църква тази сватба. Тук такова чудо не е имало от 1959 г. Пише го в архива на храма. Оттогава долу-горе нямаме и кръщенета”, казва кметският наместник на Буковец Тодор Желязков, който също беше сред официалните гости на бракосъчетанието.

Кметът обяснява още, че църквата е строена през 1847 г. от местните жители, които сами дали пари за изграждането й. После храмът бил осветен от гръцки епископ, който произнесъл словото си – благодарност към строителите и дарителите – на турски език. И това го пише в кондиката на църквата, която е паметник с местно значение.

Миналата година кметството получило 5000 лв. от Дирекцията по вероизповеданията, за да ремонтира част от покрива. Сега кметският наместник се надява на още толкова, за да довърши започнатото. „Много спешно е да оправим и вертикалната планировка, защото от северната страна на храма вече всичко е изгнило. Там непрекъснато тече, а идва сезонът на дъждовете, после ще падне сняг. Съвсем ще останем без притвор”, признава г-н Желязков.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *